Настоящият ВСС няма намерение да избира новия главен прокурор
Настоящият ВСС няма намерение да избира новия главен прокурор / снимка: Пресцентър на Президентството

Този Висш съдебен съвет няма намерение нито да започне процедура, нито да избира новия главен прокурор. Това уверение е получил президентът Росен Плевнелиев, каза представляващият съвета Анелия Мингова.

Президентът се срещна с нея и с главния инспектор на Инспектората към ВСС Анна Караиванова.

Представляващият ВСС посочи, че общо мнение е било, че е важно тези, които работят с новия главен прокурор да го изберат. „ВСС в този си състав няма нито амбицията, нито е инициатор да стартира подобна процедура”, каза Мингова.

В същото време обаче общата идея за „кариерните бонуси” е, че времето, което магистратите са във ВСС, не трябва да бъде пречка за кариерата им. „Мандатът и работата във ВСС не трябва да бъде кариерна пречка, за израстването в професионално отношение на неговите членове. Упражняването на тези правомощия в този орган на управление, би трябвало да бъдат оценени в закона така, че да позволяват след преустановяването на мандата, членовете на ВСС, да заемат такива позиции в съдебната система, които да отговарят на тяхното професионално и етично отношение, изпълняване на задълженията”, заяви Мингова, цитирана от БГНЕС.

От Висшия съдебен съвет споделили пред президента и позициите си за доклада на Европейската комисия. Така те очакват в него „да бъде отразено взаимодействието на българските институции по механизма за партньорство и оценка”. „Надяваме се, че ще бъде обективен, критиките ще бъдат разчетени отново по този начин, който би позволил да бъдат предприети следващи стъпки”, заяви юристката.

И докато главният прокурор вчера сподели, че за него е тайна механизма, по който Еврокомисията избира кои дела да наблюдава, днес Мингова коментира, че „всички знаем кои са тези дела”. „Това са делата, които имат голям обществен отзвук, свързани с извършители по високите етажи. Нямам съмнения, че когато тези дела приключат, те ще бъдат коментирани, анализирани, така и както вече се прави от прокуратурата и ВКС”, обясни тя.

На срещата с президента двете страни са заявили убеждението си, че „въпреки критиките и не особено високата степен на общественото доверие, с което се ползва настоящият състав на ВСС, стореното през време на неговия мандат и изменението на неговите специални пълномощия е значително и това се дължи на това, че той е постоянно действащ орган - една ситуация, която трябва да бъде, утвърдена”. „Този ВСС има позиции, които е утвърдил и които трябва да бъдат продължени от новоизбрания ВСС”, смята Мингова.

„За нас като президентска институция е много важно да имаме добрата комуникация с всички институции. Системата на правораздаване е приоритет на президентската институция. Усещането за солидарност и ефективност на системата правораздаване е важно. Искаме също така да дадем всичко от себе си”, каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата и поема ангажимента срещите да бъдат регулярни.

В началото на юни парламентът прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, което даде възможност новият главен прокурор може да бъде избран от настоящия Висш съдебен съвет. С приетите текстове се удължи на шест месеца срокът за избор на нов главен прокурор преди изтичането на мандата на действащия.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. Според досегашните разпоредби изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата. С приетите промени още през август може да започне процедурата и така с нея да се заеме сегашният Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича през октомври.

Преди гласуването обаче вицепрезидентът Маргарита Попова, която преди това заемаше поста министър на правосъдието, изрази притесненията си от подобен избор и категорично заяви, че първо трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, а едва след това да се пристъпи към избора на нов главен прокурор. Същата позиция в медиите изрази и самият Плевнелиев.

Вчера президентът Росен Плевнелиев се срещна последователно с председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и Върховния апелативен съд Георги Колев. Необходим е диалог между властите, а президентът е гарант за него, тъй като е наравно отдалечен от тях, заяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев след срещата в президентството. „Трябва да се провеждат регулярни срещи с президента за намиране на ефективни решения на проблемите в съдебната система”, коментира и председателят на ВАС Георги Колев след разговора си с Плевнелиев. Държавният глава разговаря и с главния прокурор Борис Велчев, пред когото отправи критики към работата на прокуратурата в противодействието на корупция.