Богдан Богданов
Богдан Богданов / БТА
Дружествата в "Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД работят без бизнес програми и не представят финансови отчети, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който представя пред журналисти Програма за оздравяване и развитие на публичните предприятия към министерството.

По думите му има доклади на Сметната палата и от АДФИ, които са подадени към прокуратурата и следствието още преди две години.

ДАНС е сезирана за договор на ДКК

"ДКК, която е под шапката на министерството, управлява капитал от над един милиард лева. Дружеството няма публикуван финансов отчет за 2021 и за 2022 година", посочи министърът. "Тези отчети са важни, за да може дружеството да преведе дивидент към държавата", добави той.

Освободиха Смиляна Нитова от Съвета на директорите на ДКК

Всяко едно дружество трябва да има бизнес програма и цели, по които да работи. Към момента, от 11 активни дружества под шапката на ДКК шест, както и самата ДКК, нямат одобрена програма за 2022 година. Над 90 процента от членовете на бордовете на дружествата на ДКК са сменени по време на служебния кабинет. Много от тези хора са имали време да разберат проблемите на фирмите и да предложат решения и бизнес програми, но това не е станало, каза министърът.

Той отбеляза, че дружеството ДКК управлява капитал от над 3 млрд. лв., или поне към последните данни, с които разполагат от Министерството към момента, тъй като дружеството няма приет и публикуван отчет за 2021 г. "Дружествата под шапката на ДКК следва да публикуват своята бизнес програма за период от 3 г.", каза още Богданов и подчерта, че за миналия период 2018 – 2020 г. е била представена през септември месец 2021 г., или 9 месеца след изтичането на тази програма.

Богданов съобщи, че още нямаме приета програма на ДКК за 2022 г., камо ли за 2023 г.

"Възнагражденията ще бъдат намалени значително както за представителите на бордовете, така и на изпълнителните директори", обяви министърът на икономиката.
БГНЕС, Христо Воденов/БТА