„Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова в студиото на Nova. И допълни: „Засега както виждате правителството не прави нищо в тази посока“. Това заяви още Зайкова и посъветва: „Трябва да запазим нашата енергийна независимост – всичко, което може да произвежда ток, да произвежда, а не да го затваряме“. 

„Ние сами си генерираме инфлация“, категорична е Зайкова. По думите ѝ има и спекула от страна на търговците, която води до завишените цени. 

И още от прогнозите на експерта: „От 2023 г. до 2025 година регулираният пазар изчезва. Така пише в Плана за възстановяване. И какво се случва тогава? Цените за населението се качват 3, 4 и дори 5 пъти“. 

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

„Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо. Те обусловиха голяма част от инфлацията у нас”, каза в студиото на „Здравей, България” Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че инфлацията до голяма степен е създадена от централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Европейската централна банка седи и се чуди. Хайде да започне да намали купуването на държавните облигации, хайде да вдигне малко лихвите – не“, допълни Зайкова. 

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас няма да сработи. Според тях вариантът с намаляването на ДДС на някои стоки и на лекарствата, би облагодетелствала единствено търговците, но не и потребителите.