Днес протестът ще бъде предупредителен
Международните превозвачи излязоха на протест на българо-турската граница, предава NOVA. Причината - забавената обработка на камиони и товари на граничния пункт между двете страни.

По думите им, автомобилите чакат повече от 2-3 дни, а на границата се образуват километрични колони, което създавало напрежение в сектора. Браншовите организации настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката, за да могат да се спазват сроковете за доставка на товарите.

„Ситуацията се усложнява все повече и повече и то на вход България. На изходите положението е по-спокойно и по-удобно, около 14-15 часа е изчакването. На влизане в страната положението е тежки - 3-4 дни не е приемливо време за изчакване за един курс. За нас това е сериозен проблем”, категоричен е изпълнителният директор на съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Той не отрича, че има сериозен ръст на обработката. Смята обаче, че българо-турската граница, като врата към Европейския съюз, предполага особен интерес и това води до струпването. Според шофьорите, решението на проблема е изграждането на още един коридор.

„Надяваме се чрез оптимизация на тези процеси, да се стигне до бройка от порядъка на 1500-1600 камиона, които преминават от Турция за България. Очакваме развитие и на „Лесово” - там трябва да се увеличи броят на кантарите, за да преминават повече камиони”, добави Арабаджиев.

Зам.-директорът на Териториална южноморска дирекция към Агенция „Митници” Васил Инджов подчерта, че са постигнати принципни договорки с превозвачите и турските власти за изграждането на още едно трасе.

„До края на годината ще имаме обществена поръчка за реконструкция за това трасе. То е единствено за товарни автомобили - т.нар. тип хладилници. Ще бъде изграден и още един кантар на ГКПП „Капитан Андреево”. На „Лесово” също ще бъдат изградени два кантара”, обясни той.

Превозвачите очакват по пътя на диалога да постигнат съгласие с властите. Днес протестът ще бъде предупредителен.
nova.bg