/ БГНЕС
Бившият началник на президентския кабинет не харесва командния стил на "Дондуков" 2 и не одобрява агресията на протеста
Бившият началник на президентския кабинет - Калоян Методиев, хвърли светлина върху истинската причина защо напусна "Дондуков" 2. Методиев потвърди, че сам е подал оставката си, въпреки че от президентския екип съобщиха, че Румен Радев го е освободил. Политологът, който раздразни Радев, че отиде на купона на Корнелия Нинова по случай втория й лидерски мандат в БСП, разказа как президентът го е извикал да го пита дали е бил на нейния банкет.

"Попита ме дали съм бил на тържеството, каза "не може да продължаваме така". И аз казах, че си подавам оставката. Написах я, входирах я - явно съм засегнал егото му", заключи Калоян Методиев по бТВ. И обобщи: "Между Правец и Боровец, аз без колебание съм избрал Боровец". Той употреби метафората заради собственото си присъствие на банкета на соцлидерката в Боровец и сравнението с гостуването на Румен Радев и жена му на сватбата на сина на Илияна Йотова в Правец, където президентската двойка седна на една маса с Георги Гергов и Весела Лечева.

Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци, а президентът не е обсъждал с него въпроса с оставката на кабинета, както и много други неща.

Политологът изведе и друга причина за разнобой между неговата визия каква трябва да е президентската институция и реалността на "Дондуков" 2, където царува командният стил.

"По кадровата политика сме имали разминавания", каза Метозиев, като разкри, че е искал повече млади хора да влязат в президентството, но явно не е бил послушан. "Моята визия за институцията би била друга, по-модерна, с акцент върху правомощията, с повече пиар, с каузи, с привличане на инвестиции. Това са дрехите на Конституцията, не можеш да излезеш от тези дрехи, колкото и да искаш", отсече Методиев.

"Командният стил ми е чужд, предпочитам университетския", заключи бившият началник на кабинета на Румен Радев, описвайки как стоят нещата в президентската администрация.

Методиев посочи, че Конституцията ясно е определила какви са правомощията на държавния глава с представителни функции и той е искал Радев да се придържа именно към конституционните "дрехи".


"За мен институцията трябва да е равноотдалечена от всички партии. Не може да слагаш всички в кюпа - всички партии са лоши. Ние сме парламентарна демокрация, така сме конституирани по Конституция. Спрямо този документ функционира държавата. Конституционни промени без политическите партии са хабене на енергия", очерта едната линия на разногласие с президента бившата му дясна ръка. Според него президентът трябва с всяко свое изказване да дава надежда. "Не може да правиш обръщения постоянно за всичко, обръщението трябва да се прави рядко и да отекне", коментира той поредното изявление на президента днес, по повод намерението му да наложи вето върху Изборния кодекс.

Методиев потвърди, че е изкарал коронавирус още в първия ден на протеста и намекна, че може доста неща да каже относно първите дни на протестите. Попитан какво има предвид, политологът отговори: "Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, защото видимата част е твърде малка, тя е само 10%. Невинаги това, което виждаме, е така. Нещата винаги рано или късно се разбират". Според Методиев с днешна дата протестът "вече не е дотам автентичен".

Методиев заяви, че подкрепя протестите, но само тяхната мирна форма, не и агресията. "Протести с насилие и агресия категорично не, особено с акции, като превземане на парламента. Не виждам смисъл да бутнем кордона и да влезем в парламента, ще потрошат, ще запалят...", изрази той негативното си отношение към сблъсъка с полицията от страна на демонстрантите. Агресията винаги отблъсква и капсулира, вместо да приобщи хора от периферията. "За мен протестът трябва да е легитимен, умерен, кохерентен", изрази виждането си той.