протест НИМХ БАН
протест НИМХ БАН / БГНЕС
Метеоролозите от БАН остават в протестна готовност
97924
Метеоролозите от БАН остават в протестна готовност
  • Метеоролозите от БАН остават в протестна готовност
Служителите в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН остават в протестна готовност. Засега не планират нови протести, но ако средствата за издръжка на Института не бъдат осигурени, няма как да продължат работа, заяви Орлин Георгиев от НИМХ след среща на протестния щаб с министъра на образованието Красимир Вълчев. 

Необходимото финансиране ще се търси поетапно, а за да се реши проблемът трайно, средствата за осъществяване на дейността на НИМХ трябва да бъдат извадени на отделен ред в бюджета на БАН. Сутринта служителите на НИМХ излязоха на протест с искане до 9 юли да бъдат осигурени 1 145 000 лв., в противен случай парите свършват и ще се наложи да започнат да изключват едно по едно звената си.
 
Синоптиците от НИМХ излязоха на първия си ефективен протест

С плакати с текст: „Държавата дава, БАН не дава“, „Климатът се променя, ОС на БАН – не“ и под звуците на песента „Моя страна, моя България“ служителите в НИМХ излязоха на протест. Сред тях беше Камелия Димитрова, зам.-директор на филиала в Кюстендил. Изпълнява и длъжността „Ръководител сектор“. Заради липсата на кадри тя и колегите ѝ заемат повече от една длъжност. "80 на сто от хората, които работят във филиала в Кюстендил, са на минимална заплата, а останалите са на близка до минималната. Специалистите с висше образование при нас са на 550 лева", каза Димитрова.

протест НИМХ БАН
БГНЕС

Техниката, с която се работи, е на повече от 20 години, а без нея не могат да се правят измервания, споделя Ваня Симеонова, отговорник на хидрометеорологичната станция в Монтана. Тя допълва, че за необходимите им измервания дори си служат с пластмасови шишета, което намира за "непростимо" в днешно време.

Служителите в НИМХ са с най-ниски възнаграждения в БАН, но дори и тях е имало риск да не получат. Този проблем вече е решен и парите за са осигурени, обясни директорът на Института проф. Христомир Брънзов. "Това неминуемо доведе грубо казано до прехвърляне на парите от единия джоб в другия, така че се появи проблема с издръжката на дейността на института. Сега, доколкото разбрах, министърът ще осигури поне за още месец дейностите, които не са финансирани", каза Брънзов.

Парите за издръжката на института до края на годината няма как да бъдат осигурени наведнъж, затова ще се търсят и осигуряват на траншове, стана ясно на срещата на протестиращите, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и министъра на образованието Красимир Вълчев. От бюджета на БАН ще бъдат отделени 160 хил. лв. като 43 хил. вече са преведени. Изключването на отделните звена засега се отлага, посочи директорът на НИМХ проф Христомир Брънзов.

протест НИМХ БАН
БГНЕС

Ръководството на БАН обвини НИМХ в неверни твърдения

Мнението на участващите в срещата, е, че средствата за осъществяване на дейността на НИМХ трябва да бъдат извадени на отделен ред в бюджета на БАН, за да не се стига до вътрешно преразпределение. "Необходима е и промяна в Закона за БАН, за да утвърждаваме тази субсидия по дейности. Ще предложим заедно със закона за държавния бюджет такава промяна", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Засега нови ефективни протести на служителите в НИМХ не се очакват, но те остават в протестна готовност, заяви Орлин Георгиев от НИМХ. Оставаме в някакъв вид готовност и докато не бъдат осигурени съответните разходи, няма как и да продължим работа колкото и да искаме, обясни той. Информацията за протестната готовност ще остане на сайта на НИМХ, за да напомня, че проблемите на хората в института не са решени.