/ БГНЕС
Представители на медицинските сестри влязоха на среща при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига.

Два часа, след като медицинските специалисти обявиха, че няма да напуснат здравното министерство, това се промени и те доброволно напуснаха сградата. Пред журналисти те съобщиха, че са постигнали договорености с Кирил Ананиев и до месец ще стане ясно дали исканията им са чути и ще бъдат изпълнени.

Три оферти по обществената поръчка за изграждане на Националната детска болница

„Донякъде стигнахме до консенсус. Имаше поети ангажименти, които се разбрахме с министъра и екипа му да ги коментираме когато бъдат изпълнени. Дали сме срок. След един месец ще имаме нова среща и тогава ще видим докъде са стигнали”, заяви Веселина Ганчева, член на Асоциацията на българските медицински сестри и уточни, че исканията им са записани в тяхна декларация.

„Едно от важните неща, за които министърът пое ангажимент да направи, е той лично, както и министерството, да подкрепят законовите промени, които сме вкарали в народното събрание, а именно промяна на Закона за съсловните организации, които касаят отделни съсловни организации за всяка регулирана професия”, добави председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров и добави, че по време на срещата са обсъдили всичките искания на протестиращите.

Медицински специалисти се барикадираха в здравното министерство (СНИМКИ/ВИДЕО)

Медицинските сестри заплашиха, че няма да напуснат сградата, Веселина Ганчева обясни, че това са били първоначалните им намерения в случай, че не успеят да се договорят.

"До момента виждаме, че много малко неща се случват, да не кажем никакви. Нашите заплати са все така малки и нищожни. Ние работим при същите условия дори кризата се задълбочава, защото много от нашите колеги продължават да напускат страната”, заяви тя и добави, че много трудно успяват три сестри да изпълняват месечния график в болницата.

Бургас ще има Университетска детска болница

Медицинските специалисти обявиха, че министър Ананиев е обещал да контролира разходването на отпуснатите 200 млн. лв. и те да отидат за повишение на заплатите, но това ще се разбере дали ще се случи когато бъде приет бюджета и обясниха, че повишението на възнагражденията им трябва да стане факт от края на годината или най-късно в началото на 2020 г. Това, обаче, няма да реши кадровия проблем, алармираха медицинските специалисти и призоваха стандартът да не е сестра спрямо лекар, а спрямо пациентите. Сестрите казаха още, че продължават да искат заплатите им да бъдат в размер на 1120 лв. минимум.

Спряха продажбата на лекарства с ранитидин

Мая Илиева, която преди няколко месеца поведе протестите на медицинските сестри, каза, че е бил обсъден въпросът и със заплащането на нощния труд, който в много болници надвишава 60 часа, и допълнителната ставка за него е между 0,25 лв. и 1 лв., която според тях е недостатъчна и в разрез с Кодекса на труда.

Илиева съобщи още, че ще бъде намерен начин здравните заведения да не бъдат търговски дружества, защото хората трябва да бъдат пациенти, а не клиенти. Все още не е решено с какъв статут ще бъдат заменени, но според протестиращите Ананиев вече е разбрал, че е наложително те да не бъдат търговски дружества.

Стана ясно още, че министерството тръгва на проверки в медицинските заведения независимо от собствеността им затова, че се нарушават условията на труд, масово се работи на 24 и 36 часа, че се работи много извънреден труд, който не се заплаща и не се декларира в Националната агенция за приходите, двойните графици, лошите условия на труд и компенсацията за тях, които не се констатират от комисиите в самите здравни заведения.
БГНЕС