Кръгът на обвиняемите по делото „Белене” може да бъде разширен
Кръгът на обвиняемите по делото „Белене” може да бъде разширен / снимка: БГНЕС, архив
Кръгът на обвиняемите по делото „Белене” може да бъде разширен
67082
Кръгът на обвиняемите по делото „Белене” може да бъде разширен
  • Кръгът на обвиняемите по делото „Белене” може да бъде разширен

Рекордна гаранция и четирима обвиняеми по случая с плащанията по проекта АЕЦ „Белене" след неговото замразяване. Това са бившите директори на Националната електрическа компания Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и бизнесмените Богомил Манчев и Събин Събинов. Всички те според прокуратурата са отговорни за длъжностно присвояване и безстопанственост.

Манчев е собственик на фирмата „Риск инженеринг", свързана с консултантски договори по проекта „Белене". Съобразно неговото материално състояние прокуратурата е преценила, че той трябва да бъде пуснат под безпрецедентната досега гаранция от 1 млн. лева. За сравнение Лефтеров и Крум Анастасов са пуснати срещу 10 000 лева всеки, а Събин Събинов, директор на компанията „Уорли Парсънс", е на свобода срещу 50 000 лв.

Обвиненията на прокуратурата идват, след като през март миналата година Министерски съвет решава да замрази строителството на атомната електроцентрала, което се приема като форсмажорно обстоятелство, налагащо парите към фирмите, отговорни за проекта, да бъдат спрени. Това обаче не е станало и са били осъществени преводи за над 8,6 млн. лв. Те са били разпоредени от Крум Анастасов, който е обвинен за извършител на присвояването, а Манчев и Събинов ще отговарят като негови помагачи. Лефтеров не е осъществявал плащания, но не се е потрудил и да ги прекрати със заповед, поради което е обвинен само в безстопанственост, обясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

„Ситуацията е съвършено елементарна. Имаме мораториум, наложен на 29 март, строежът е спрян, а същевременно парите по него продължават да изтичат и да се плащат. Ако на някой това му се вижда редно, просто да го обясни на българските граждани. Аз дори съм убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро", заяви категорично Сарафов.

Острата реакция на Сарафов дойде, след като на два пъти в рамките на деня Богомил Манчев обясни, че въпреки решението за спиране няма как договорите с консултантските фирми да бъдат прекратени. Манчев дойде в столичното следствие сутринта, за да му бъдат предявени обвиненията.

„Договорът днес е валиден. Те могат да ми повдигат каквито искат обвинения, но ще си ги платят всичките пари с лихвите до една стотинка, включително и тези, които го правят обвинение, защото това е частна поръчка, ползвайки държавата, за да унищожават компанията", каза Манчев.

От прокуратурата уточниха, че по делото може да има още обвиняеми на доста високи постове.

„Не е изчерпателен кръгът на обвиняемите лица. Възможно е в крайна сметка по делото да бъдат привлечени като обвиняеми и други длъжностни лица. Естествено, че за енергийните министри става въпрос", допълни Сарафов.

Богомил Манчев има една седмица да внесе рекордната си гаранцията си. Той се закани, че ще я обжалва, защото няма никакво основание от обвинения срещу него.