Край на окупацията в Софийския университет
Край на окупацията в Софийския университет / снимка: БГНЕС
Край на окупацията в Софийския университет
69816
Край на окупацията в Софийския университет
  • Край на окупацията в Софийския университет

Окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" е прекратена, съобщиха от университета. Днес е учебен и работен ден в Ректората. Около 07:30 ч. хората, които на 25 януари окупираха Ректората, излязоха от сградата на СУ.

Пред Дарик един от представителите на новата окупация, Веселин Недков, заяви, че са предприели действието след дълго обмисляно решение през изминалата нощ. Той припомни, че проф. Иван Илчев заплашил, че никой работещ в СУ няма да получи заплатата си, докато не бъде прекратена окупацията.

Според Веселин Недков окупацията е имала за цел да изкара колкото се може повече хора по улиците, за да падне правителството на Пламен Орешарски. Недков подчерта, че решението за края на акцията е обсъждано от студентите през цялата нощ. Окупаторите призоваха всички опозиционни партии да дадат тласък на електората си, за да излязат на улицата и да протестират до нови избори и ново правителство. Недков обясни защо са взели решението:

„Първо, беше въведе пропускателен режим от страна на полицията. Така или иначе нашите хора, които бяха излезли, нямаше как да се върнат. Другото е, че получихме информация, че целият университет няма да получи своите заплати, докато не се вдигне окупацията. Ние не искаме преподавателите и служещите в СУ да стават инструмент в ръцете на проф. Илчев за обслужване на лични и партийни интереси", каза Недков.

Веднага, след като излязоха от университета, окупаторите бяха посрещнати от полицаи. Служителите на МВР изискаха личните им карти, като записаха данните от тях. Полицията обгради входовете на висшето учебно заведение, така че тези окупатори, които са излезли от сградата, да не могат да се върнат обратно.

Един от хората, дошли тази сутрин пред сградата на Ректората, за да поздрави колегите си, беше Ивайло Динев, представител на предишната окупация на „Ранобудните студенти":

„Мисля, че имаше няколко фактора, които повлияха да се развият нещата така. Първо и най-важното е, че обществото, както и медиите, реагираха абсолютно инфантилно, реагираха по детски, реагираха така, че изградиха образа на едни анонимни борци, които не знаят какво правят и се борят срещу своите колеги и преподаватели, а не срещу властта, което насочи агресия срещу тях от страна на техни колеги. Другото е, че вътре хората, които бяха, са по-радикални. Много добре ги познавам, но го караха малко на инат и мисля, че разбраха какво се случва навън и разбраха, че ако продължават, ще натрупат повече негативи", допълни Динев.

Младите хора се заканиха, че това няма да е края на тяхната акция и заявиха, че съвсем скоро следва продължение.

Малката група - около десет души окупира университета в нощта на петък срещу събота, заключиха с вериги неговите врати. Тяхното решение предизвика остра реакция на студенти, преподаватели и Академичния съвет. Ректорът професор Иван Илчев се срещна с тях, след което обясни, че става дума за десетина души, някои от които даже не са студенти на Алма матер. Той заплаши в неделя, че ще даде окупаторите на прокуратурата, което и направи още в понеделник.

Вчера граждани и студенти, подкрепящи окупацията на Ректората на Софийския университет и противници на нея, се събраха пред един от входовете на СУ - откъм Университетската библиотека. Хората се разделиха на двата срещуположни тротоара, а на улицата между групите протестиращи стояха полицейски служители. До напрежение и сблъсъци не се стигна.