Тютюнопушенето вреди почти еднакво и на пасивните пушачи, има обаче алтернативи
За вредата от цигарите както за самите нас, така и за околните, за силната зависимост от никотина и алтернативите за заклетите пушачи – говори водещият кардиолог от болница „Света Анна“ д-р Рада Прокопова в в интервю за Dariknews.bg. Тя бе и един от участниците в медийната среща „Намаляване на вредата от тютюна“, която се проведе на 10-ти септември в НДК.

Д-р Прокопова, как цигарите влияят върху организма и каква е вредата от тях, както за пушачите, така и за другите около тях?

Цигарите се състоят от две съставки, които трябва да се разглеждат поотделно с оглед на бъдещите изделия, които няма да съдържат една от вредностите по принцип. От една страна съдържат никотин, но и още над 7000 съставки, които се отделят при горенето на тютюна. Защо ги разделям? Докато 7000-те съставки, които се отделят при горенето е възможно да бъдат елиминирани при съвременните изделия, никотинът остава при тях. Никотинът води до зависимостта и той е това, което търсят пушачите. И никотинът, и другите съставки, които се отделят, са изключително вредни. Никотинът сам по себе си е стимулатор на много хормонални системи, които пряко водят до увреждане на сърдечно-съдовата система. От друга страна, другите съставки, които се отделят при горенето, са изключително вредни в дългосрочен аспект. По-голямата част са свързани с канцерогенезата – с ракообразуването. Този тип вредности са свързани не само с рака на белия дроб, но и с рак на много други органи и системи, включително и половата система при жената – рак на матката и яйчниците.

Катраните, които се отделят в огромни количества при горене, също са изключително токсични, те са прекият причинител на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е значително по-големият проблем от рака на белия дроб. За рака на белия дроб има и други фактори, чисто индивидуални и генетични, които допринасят за развитието им. Едни хора пушат 30 години и не се разболяват, а други - 5 години, и се разболяват от рак. По отношение на канцерогенезата има много индивидуални особености, но по отношението на сърдечно-съдовата заболеваемост и заболеваемостта от ХОББ, влиянието на вредностите от тютюневия дим е 100%.

Установено е, че пасивно пушещите имат почти същия риск от развитие на високо кръвно налягане и висока сърдечна честота, особено дечицата, при които концентрацията никотин може да бъде голяма, защото те са с малки телца и обмяната на веществата им е по-висока. Установено е, че пасивните пушачи почти със същата честота развиват бронхопулмонални инфекции и астматични пристъпи и всички усложнения на тютюнопушенето.


И въпреки това, пушачите продължават да бъдат тревожно много. Защо е толкова трудно да се откажат цигарите и най-вече – имат ли воля и желание българите да сложат край на вредния навик?

Хората не могат да се откажат заради никотина. В една част от хората никотинът предизвиква изключително силна зависимост още от първите няколко цигари. Така е устроен техният мозък, че възприемат никотиновата стимулация като силен източник на удоволствие, почти със същия ефект, който биха имали и някои от наркотични вещества. Тази психична зависимост се развива с течение на времето, но тя е допълнена и от физическата зависимост. Има я и модата при тютюнопушенето - то е свързано в съзнанието на по-младите като една свобода, с една тенденция „ние сме по-големи и можем да правим каквото си искаме“.

А българите имат сериозен проблем с отказа от тютюнопушене. Случва ми се пациенти с изключително тежки сърдечно-съдови заболявания, за които спирането на цигарите е в основата на това заболяването им да не прогресира, да не го правят и да продължават да пушат. Едва ли не правят напук, сякаш ние, лекарите, ще понесем последствията. Има една невъзможност на пушача и нежелание да разбере важността на този проблем.


Много хора започват да пушат още като тийнейджъри - обикновено първата цигара се пали именно в тази възраст. Как може да се предотврати това?

Личният пример е в основата на намаляването на пушещите млади хора. Наблюдава се една много обнадеждаваща тенденция младите между 20-30 години да не пушат толкова много. Те ще са бъдещите родители, те ще градят това общество. Мисля, че в тяхното съзнателно поведение по отношение на здравословния начин на живот, ще се крие и разковничето на намаляването на тютюнопушенето и в нашата страна. Не отричам ролята на лекарите, защото ние имаме най-голямата роля при отказа на тютюнопушенето при хора, които вече пушат и имат дълготрайна анамнеза.

цигари пушачи дим
iStock/Getty Images


А при тези, които не могат да спрат да пушат, как могат да бъдат намалени вредите? Има ли алтернатива?

Алтернативата съществува само за пушачите. Бездимните изделия са алтернатива за тези пушачи, които не могат да спрат да пушат ,въпреки всички опити, които правят. В едно бездимно никотиново изделие остава наличен само никотина, останалите вредности са сведени почти до нула. Но най-важното в това, че тези пушачи имат възможност да минат на нагреваеми устройства, е, че те ще бъдат по-малко вредни за околните, защото пушачът е вреден за околните, включително и за най-близките си хора. Не осъзнава до какви беди може да доведе тези, които най-много обича.

А защо бездимните цигари се оказват на практика по-малко вредни за пасивните пушачи?

В бездимните цигари се съдържа само никотинът, а другите 7000 вредности ги няма. Няма го катранът, който е в основата на белодробните заболявания, няма ги другите вредности, които са в основата на канцерогенезата и в основата на прогресията на атеросклеротичните заболявания. По тази причина бездимните изделия представляват алтернатива за дълготрайните пушачи, които не могат да откажат цигарите.

бездимни цигари


Какви са наблюденията ви върху пациенти, които не могат да спрат цигарите, но са избрали като алтернатива бездимни цигари?

Имам добри наблюдения. Макар и да са отскоро на пазар,а се наблюдава изключително бързо намаляване на рецидивите, на повтаряемостта на бронхопулмоналните инфекции при тези хора. Минаване за 2-3 месеца на тях води до пречупване на хода на хроничната обструктивна болест и тези хора не се влошават. Нямат толкова често задух, честа нужда от прилагане на медикаменти за овладяване на инфекциозните процеси. Не мога да се изкажа за други заболявания, защото, за да можем да имаме стабилни данни, трябва да минат години. При една експозиция от цигари в рамките на 20 г. не е възможно преминаването на бездимно изделие за 1 година да пречупи хода на съдовото заболяване, например, или да считаме, че това ще пречупи хода на канцерогенезата. Но вероятно ще имаме и такива данни.

Може ли да се търси връзка между тютюнопушенето и заразяването с коронавирус. Пушачите изложени ли са на по-голям риск?

Въпросът стои между никотина и коронавируса. Има някои данни, че никотинът има някакво отношение към малко по-ниска честота на заразяване и на възможност за възпроизводство на коронавируса в тялото. Това обаче са сведения, които не са потвърдени напълно, има статии за и против. Те се отнасят само за никотина и коронавируса. Докато всички статистики сочат, че пушачите по-лесно се влошават - коронавирусната инфекция протича по-тежко, с усложнения, с по-голяма вероятност от интубация и по-голям риск от смърт. Пушачите са с по-голям риск от влошаване на сърдечно-съдовата система при коронавирусната инфекция, а както всички вече сме разбрали - сърдечно болните са всъщност с най-високия риск от смърт и усложнения.