Калин Георгиев: Навсякъде по света сигурността е скъпа услуга
Калин Георгиев: Навсякъде по света сигурността е скъпа услуга / Sofia Photo Agency, архив
Калин Георгиев: Навсякъде по света сигурността е скъпа услуга
56559
Калин Георгиев: Навсякъде по света сигурността е скъпа услуга
  • Калин Георгиев: Навсякъде по света сигурността е скъпа услуга

Развитие и подобряване на корабоплаването, опазване на околната среда, сигурността и борбата с трансграничната престъпност са сред основните цели на програмата за развитие на Дунавския регион, в която участва и България. Постигането на всяка от тези цели ще доведе до подобряването на транспортните връзки, разширяване на икономическото- и културно сътрудничество и повишаване доверието на инвеститорите.

Борбата с организираната престъпност, трафикът на хора, контрабандата, корупцията, както и трансграничното сътрудничество на полицията са сред приоритетите на Дунавската стратегия. Това каза главният секретар на МВР Калин Георгиев, който е координатор на програмата от българска страна. По думите му тези цели изискват сериозно финансиране.

„Сигурността навсякъде по света е скъпа услуга. За да можем да гарантираме просперитет и сигурност на страните в Дунавския регион, ние сме длъжни да бъдем максимално адекватни на ситуацията. Приоритетна област 11 - необходимостта от финансиране е изключителна сериозна, защото нашите дейности са свързани със сериозни разходи. Идеята е да имаме възможност да финансираме тези проекти. След 2014-а година до 2020 г. ще имаме възможност да ползваме европейски фондове за тези проекти. Въпросът е до 2014-а ние да успеем да ги придвижим те да бъдат реални, действащи и готови", каза още Калин Георгиев.

С развитието на пътническото- и товарно корабоплаване и реализирането му целогодишно се налага преодоляване на някои физически проблеми, като стесняването на реката в някои части, каза Жозе Палма Андрес, директор на Главна дирекция „Регионално развитие" на ЕК. Той също подчерта колко важно е да се работи по посока решаването на проблемите със сигурността в региона.