Издигат паметник на кирилицата на Антарктида
Издигат паметник на кирилицата на Антарктида / pixabay.com
Издигат паметник на кирилицата на Антарктида
91697
Издигат паметник на кирилицата на Антарктида
  • Издигат паметник на кирилицата на Антарктида

Българи и монголци ще издигнат паметник на кирилицата на Антарктида. Монголия е една от малкото неславянски държави, които пишат на кирилица. Най-трудно ще е превозването на паметника до там, каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той, заедно с 10 полярни изследователи заминава на 6 януари, а това ще е 25-та юбилейна Антарктическа експедиция.

Първите български полярници пристигнаха на базата в Антарктида

Паметникът изобразява част от буквите. В него ще има вградени капсули с пръст от София, Варна, Велико Търново, Плиска, Преслав, както и от гроба на хан Кубрат. Той ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили - Пунта Аренас, а след това с кораб и с малки лодки ще достигне до бреговете на ледения континент, каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

"Предвидено е да бъде захванат за някаква коренна скала с няколко нита, тъй като е много важно там да се пази околната среда - да няма леене на бетон".

1335 красиви обекта в Антарктика носят български имена

Това е 25-тата юбилейна антарктическа експедиция. В нея ще се включат покорителите на Еверест Николай Петков и Дойчин Боянов, които ще изкачват върхове с имена Симеон, Борис и Левски в планината Тангра на остров Ливингстън. Научната програма включва и геоложки проект.

"Там са скали от юрския и кредния период, които са периодите на динозаврите. Надяваме се, че можем да попаднем на находка, тъй като са живели по това време динозаври. Климатът не е бил винаги такъв студен".

Новооткрито езеро в Антарктида може да крие древен живот

Има идея да се направят първите археологически разкопки на Антарктида, разказа проф. Николай Овчаров. Учените предполагат, че испански експедиции са стигали до ледения континент още в средата на 19 век, преди официалното му откриване.

"Има такова понятие като модерна археология. 100% тези многобройни експедиции и изследователи са оставили нещо, така че едни археологически проучвания на Антарктида звучат доста интересно".