От днес е достъпен електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19
Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие, бяха представени от здравните власти.

В електронното здравно досие ще бъдат съхранявани данни за прегледи, направления и рецепти на пациентите. Всеки, който има електронен подпис, ще има достъп до своето досие, както и личните лекари.

На брифинга бе представен и сертификатът за ваксинация срещу COVID-19. Той ще може да се вземе или през електронното здравно досие или чрез личния лекар.

електронно здравно досие
Снимка: Георги Димитров


От днес е достъпен електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван от около 200 хиляди души, или чрез личните си лекари - от 1 февруари. Личните лекари ще могат да разпечатат сертификата за ваксиниране. За да няма злоупотреби с документа, са създадени няколко нива на сигурност. Сертификатът за ваксинация има QR код, чрез който се показва валидността му. Злоупотреба със сертификата е невъзможна, увери министърът.

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица, и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

В електронното медицинско досие ще има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др. Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия.

електронно здравно досие
Снимка: Георги Димитров


В досието няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.

Здравният министър съобщи още, че до края на март се очаква да могат да се издават електронни направления за всички диагностични процедури, извършвани в доболничната медицинска помощ.

„Аз не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси. Аз съм този, който иска да гарантира здравето на българските граждани и техния живот. Категорично не съм готов да плащаме цена с много загинали българи”, заяви здравният министър относно противоепидемичните мерки в страната.

Той поясни, че до четвъртък ще продължи да обсъжда и да се среща със заинтересованите от разхлабването на мерките страни.

„Сигурен съм, че ресторантьорите и работещите в моловете ще бъдат наши партньори. Не сме от двете страни на барикадата. За да има посетители в заведенията и търговските центрове, хората трябва да са живи и здрави”, заключи Ангелов.

електронно здравно досие
Снимка: Георги Димитров

Костадин Ангелов
Снимка: Георги Димитров

електронно здравно досие
Снимка: Георги Димитров