Бюджетната комисия прие Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ - втори етап, с вносител Министерския съвет с 13 гласа “за”, 4 гласа “против” и 1 “въздържал се”, предаде БГНЕС.

В сряда проектът за втората партида изтребители F-16 беше подкрепен и от Комисията по отбрана.

Депутатите от бюджетна комисия одобриха с 16 гласа “за” промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен от Министерски съвет.

Законопроектът за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Божидар Божанов от БСП обаче не беше приет, тъй като получи 8 гласа “за” и 9 гласа “въздържали се”.

Комисията по отбрана одобри проекта за втората партида изтребители F-16

Кирил Ананиев от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП заявиха, че принципно подкрепят идеята за приемане на законопроекта, но според тях това трябва да се случи след нужната информираност. По същия законопроект Мартин Димитров от Демократична България предложи въвеждане на електронни ваучери за храна и дигитализация на процесите между администрациите и операторите, като уточни, че Министерството на икономиката и индустрията, както и електронното министерство подкрепят това предложение. От Министерството на финансите участие взе заместник-министърът Людмила Петкова, като обясни, че министерството подкрепя дигитализацията, но такава реформа трябва да се направи в началото на годината, след което подчерта, че контролът по ваучерите ще бъде затруднен.

От Българската стопанска камара подкрепиха електронните ваучери за храна, но също отбелязаха, че тяхното получаване ще бъде затруднено, защото ще се изисква определено количество време.

„Важно е да се направи нужното, за да може ваучерите да бъдат обложени с данък по подобаващ начин”, коментира още заместник-председателят на БСК Станислав Попдончев, който присъства на заседанието.

Същият законопроект – за корпоративното подоходно облагане, внесен обаче от МС, беше приет с 14 гласа “за” и 2 гласа “въздържали се”.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че се очаква приходите в бюджета при минимална ставка от 33% да бъдат 72 млн. лв.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове беше четвъртият приет законопроект с 14 гласа “за” и 2 гласа “въздържали се”.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен отново от МС, беше приет с 13 гласа “за” и 2 “въздържали се”.
Десислава Алексиева от “Асоциация българска книга” предложи да бъде оставена за постоянно 9%-та ставка ДДС на книгите.

„8 млн. лв. в перспектива от намаленото ДДС за книгите и 4 млн. лв. от учебниците се очаква да постъпят в бюджета”, заяви още Алексиева.

Красимир Вълчев от ГЕРБ обаче уточни, че трайното намаляване на ДДС-то няма да бъде реализирано с промяната на сега гласуващия се Закон за данък върху добавената стойност, а според него трябва да се промени Закона за добавената стойност от 2020 г.

Комисията освен, че прие правилата за вътрешния си ред, определи и 7-членен състав на подкомисията за контрол на публичните средства към бюджетната комисия. Така единствено неприет от бюджетната комисия остана законопроектът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Божидар Божанков от БСП.
БГНЕС