/ ThinkStock/Getty Images
Отстраниха от длъжност шофьор на училищен автобус, карал пил
99385
Отстраниха от длъжност шофьор на училищен автобус, карал пил
  • Отстраниха от длъжност шофьор на училищен автобус, карал пил
Пиян шофьор зад волана на училищен автобус. С 0,59 промила в кръвта е хванат един от шофьорите, превозвал деца от средно училище "Георги Раковски" в Котел. В момента той е отстранен от работа. Иначе е добър професионалист, не е имал провинения досега, но именно заради това, трябва да внимава какво прави, заяви директорът на учебното заведение Стефан Дондев. Той е категоричен, че ако кръвната проба покаже наличието на какъвто и да било алкохол в кръвта, шофьорът ще бъде уволнен.

Хванаха пиян шофьор на автобус да превозва деца
 
В понеделник сутринта рутинна проверка установява, че шофьорът на един от училищните автобуси на средно училище "Георги Раковски" в Котел е с 0,59 промила алкохол. Още тогава е отстранен от работа до петък включително, когато се очаква да излязат резултатите от кръвната проба, заяви директорът на училището Стефан Дондев. По думите му, ако тя покаже дори и най-малкото наличие на алкохол в кръвта, шофьорът ще бъде уволнен: "Независимо дали ще покаже 0,49, 0,39 или по-малко, шофьор на автобус, който кара деца, трябва да има нула. Той ще си получи дисциплинарното наказание. Мисля, че съм прав и смятам така да процедирам".
 
Автобусът карал на училище ежедневно около 30 деца, предимно осмокласници. В момента те се превозват от останалите автобуси, поясни директорът: "Но това не може да продължава многократно, защото ако се окаже хипотезата, че кръвта е над 0,5, автобусът също се спира за не по-малко от месец. През това време ние имаме готовност да сключим договори с фирми, които да поемат тези деца и да ги извозват сутрин до училище, а следобед не е проблем нашият автобус да си ги кара обратно".

Хванаха пиян шофьор, преди да подкара автобус с ученици
 
640 са учениците в дневна форма на обучение в средно училище "Георги Раковски" в Котел, близо една трета от тях живеят в селата около града и ползват училищен транспорт. Училището разполага с три свои автобуса, има договори и с две транспортни фирми.