Грипът води до пневмония, 2000 умират годишно
Грипът води до пневмония, 2000 умират годишно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Грипът разболява между 5 и 15% от населението по време на епидемия, показват световните проучвания. Ако искаме да научим колко са повалените на легло българи в пика на заразата, то броят им съответно е между 365 000 и 1 100 000 души. Най-честото усложнение от грипа е пневмония, която годишно отнема живота на 2000 българи.

Страшното е, че близо 7% от починалите са кърмачета до годинка. 72% пък са хора над 60 г. Според анализите на здравното министерство за пациентите, настанени с пневмония в болница, годишно се харчат над 41 млн. лв. А с тази сума могат да се купят 4,1 млн. ваксини срещу заболяването - повече, отколкото са необходими за България, изчислиха експерти, пише в. „Труд”.

Лекарите обясниха, че пневмонията бива три вида: вирусна (именно като много тежко усложнение от грипа), бактериална (причината за нея са бактерии, най-често пневмококи, но срещу тях вече има ваксина), а третият вид е смесен - вирусно-бактериална (също като усложнение вследствие на вирусна инфекция или на грипа).

Ако пневмонията е в резултат на вирусна инфекция, то най-тревожният симптом е, че болестта не преминава дълго време. Би трябвало за 7-8 дни високата температура да се понижи, но ако е налично тежкото заболяване, това не става. Появява се кашлица, нетипична за грипа, засилва се чувството на отпадналост, общото неразположение, оплакванията стават все по-мощни, ако не са преминали до посочените 7-8 дни, изброиха лекари.

Ако човек развие бактериална пневмония, тя е със същите симптоми като на дихателната инфекция: общо неразположение, висока температура, кашлица, болки в гърдите. Ако състоянието дълго не преминава, това е сигнал, че болният веднага трябва да отиде на лекар, който ще направи необходимите изследвания, включително рентгенова снимка, за да постави диагнозата.

Специалистите отказват да посочат как се лекува пневмония и с право. Защото това е тяхно задължение, а всяко самолечение може да се окаже опасно. "Нека пациентите разберат, че пневмонията се овладява само от лекар", казаха пулмолози.

Много често обаче се налага хора от уязвимите за заболяването групи - малки деца до 1 г. и възрастни над 65 г. (в Европа тази група започва от 50 г.), на които е поставена диагнозата, да се приемат в болница. Ако пневмонията застигне млад човек, но той има хроничен проблем, примерно с обмяната на веществата, сърдечно или бъбречно заболяване, веднага да отиде на лекар. Много вероятно е също да постъпи в болница. Защото пневмонията е възможно да доведе и до смърт.

Лекарите препоръчват да се ваксинираме, защото заболяването е сериозно. А имунизацията е 100% препоръчителна, особено ако спадате към рисковите групи.

Има ли доказана профилактика срещу болестта? Пийте витамини, водете правилен начин на живот с много движение или спорт, хранете се здравословно и откажете пушенето, изброиха лекари. Доказано е, че цигарите повишават риска от дихателни инфекции и от по-тежко протичане на хроничните заболявания, както и на пневмонията.