/ Личен архив
Карпатова от години живее и работи в САЩ, където не спира да покорява нови върхове. А нейната история е пример за това, че чудесата съществуват
Предстои петото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“, който представя магията на класическата камерна музика.

По този повод Ви представяме едно от големите имена на оперната сцена. Не само у нас, но и зад граница - Мариана Карпатова, която е и съосновател на фестивала.

Личен архив

Карпатова е мецосопран. От години живее и работи в САЩ, където не спира да покорява нови върхове. Тя е родена в Гоце Делчев, завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” като студентка на професор Мати Пинкас и Мила Дюлгерова и в Оперния център на Джулиард Скул в Ню Йорк.

Още като студентка в Джулиард Мариана участва в излъчената в „На живо от Линкълн Център” нова постановка на Морис Сендак на операта „Хензел и Гретел” в двойната роля на Майката и Вещицата. Прави впечатляващ дебют и в ролята на Роза Мамай в „Арлезианката” в Операта на Сарасота.

Скоро след това дебютира в зала „Алис Тъли“ в Линкълн Център, Ню Йорк. като носител на едноименната награда за дебют във вокалното изкуство. Карпатова има участия на някои от най-големите оперни сцени в САЩ.

Фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“

Изнася концерти и рецитали в Линкълн Център, Кенеди Център, фестивала „Сполето” в САЩ, пее с Националния симфоничен оркестър на Мексико и други оркестри. Тя е член на Управителния съвет на „Опера във Флоръм”, Ню Джърси, където изпълнява и ролята на разказвач в оперните концерти.

През сезон 2021-22 г. участва в Празничния концерт на „Опера във Флоръм“, в Гала вечерта за откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк в зала „Уайл” в Карнеги Хол и в едноименната концертна поредица в Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Освен това преподава вокално изкуство в университета „Феърли Дикинсън”, кампус Флоръм и ръководи частното вокално студио „Мариана” в Медисън, Ню Джърси. 

Пред  DarikNews.bg българката разказва за живота, кариерата и завръщането си в родината.

За чувството да се завърне на родна сцена:

„Разбираемо е да се вълнувам да имам възможността да се завърна в родния си край, откъдето започват и първите ми сценични изяви с групичката „Пламъчета алени“. Точно тогава усетих какво е въздействието и силата на музиката и разбрах, че това и само на това бих искала да посветя живота си!“, разказва тя.

Фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“

За впечатляващата си кариера и началото на творческия ѝ път зад граница:

"О, това е една наистина „вълшебна“ история. Всичко започна с един плакат за Вокалния конкурс „Роза Понсел“ в Балтимор, САЩ, който някой беше окачил на първия етаж на Консерваторията в далечната 1990 година. Тогава вече всички можехме да пътуваме и аз си казах „Защо да не опитам и аз?“.

Обадих се на моя близка, която живееше в Сейнт Луис, и я помолих да ми изпрати информация за вокални конкурси, в които бих могла да участвам. Два от възможните конкурси изискваха записи на определен оперен репертоар. 

Това определено не беше толкова лесно по онова време. След като намерих долари, за да си купя касетка от "Кореком", наех пианистка и звукозаписното студио в Консерваторията, и когато започнахме да записваме първата ария… токът спря!!! Когато най-накрая имах касетата и всички останали документи, на помощ дойде мой чичо, който работеше на летището.

Чрез него намерихме човек, пътуващ за Западна Европа да пусне писмото от там, тъй като крайният срок наближаваше. Започна се едно дълго и мъчително очакване на пощаджията в блока ми в „Студентски град“. 
 

Най-накрая добрата новина пристигна на 4 март, а аз трябваше да замина на 8 април. В този кратък срок трябваше да си намеря виза, купя билет за Щатите и да подготвя конкурсния репертоар. Визата беше безпроблемна.

Никога няма да забравя добрината и щедростта на директора на тогавашния Ципов завод в Гоце Делчев - Иван Стойков. Те закупиха самолетния ми билет, цената на който беше непосилна за майак ми, която беше вече вдовица.

И още един мъничък проблем - когато научих, че само след месец заминавам, гласът ми изчезна! Не можех дори да говоря! Всеки ден ходих при фониаръра в операта, който ми даваше някакви таблетки и ми каза: „Като пристигнеш, недей да пееш веднага“, а аз прошепнах „О, няма проблем, ще трябва да пея на следващия ден“

Самото пътуване беше не по-малко изпълнено с какви ли не смешни случки. Не знаейки и дума английски, „обикаляйки“ из самолета до JFK, открих майка с две момчета, които пътуваха като мен до Далас. 

То бяха закъснения и сума перипетии, но на следващия ден най-накрая пристигнах в Лотън, Оклахома, където се провеждаше вокалния конкурс. Както бях обещала на д-р Москов, пях на по-следващия ден.

Чудесата продължиха, защото като се качих на сцената, запях така, сякаш никога не бях губила гласа си! Спечелих трета награда - $1,500! Чувствах се като най-богатия човек на земята. 

Чудесата не преставаха - в Сейт Луис ми бе предложена двугодишна стипендия, а след това кандидатствах и бях приета в The Juilliard School, където срещнах тези невероятни приятели и съидейници, с които създадохме фестивала „Неотъпкана Пътека“.

Фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“

За преподаването и какво е най-важното нещо, което иска да предаде на младите хора чрез изкуството и магията на музиката:

„Бих искала да споделя моята любов към музиката, но и да им дам кураж и сила за избраното поприще. Музикалното изкуство е нелеко, изпълнено с немалко отрицания и това е тежко поносимо от един млад човек. 

Бих искала да споделя поуките, на които ме е научил животът, а именно, че отговорът „НЕ“ днес не е завинаги, че не бива да се отчайваме. Че трябва да гледаме на неуспехите като на урок, а не като наказание“, разказва тя.

За тазгодишното издание на фестивала „Неотъпкана пътека“ и какво да очакват любителите на музикалното изкуство:

„Програмата ни е богата на пиеси както от класическия, така и на съвременен репертоар. Тази година сме поканили наш колега от Juilliard, баритона Рандал Скарлата, който е с номинации за наградите „Грами“ за неговите записи на камерна музика. 

„Неотъпкана пътека“ в Ковачевица представя магията на класическата камерна музика

С него сме подготвили една истинска съкровищница от песни и дуети на Бетовен, Брамс, Равел, Льофлер, Бернсийн и група Руски романси с виолончело“, споделя Карпатова.

Фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“

Интересен факт е, че и тази година част от средствата от закупените билети за фестивала ще бъдат предназначени за засаждане на дървета - една прекрасна кауза и добър пример. Мариана Карпатова разказва повече за вдъхновението за инициативата.

„Ако до преди година се говореше за глобалното затопляне и как то ще промени живота ни, то през последните няколко седмици ние сме свидетели на всички тези катаклизми, които стават сега! Така че участието на всички ни е повече от необходимо. Дейността на организацията ГОРАТА.БГ е повече от възхитителна. 

Освен че садят дървета, те бяха и едни от най-дейните организатори на доброволци за пострадалите от наводненията в Каравелово и района миналата година. Тук бих искала да спомена и за още една изключителна организация в родния ми град - Clean&Green Gotse Delchev, чийто създател и вдъхновител е младият Георги Златинов. 

Това младо момче ежедневно организира акции за почистване на районите във и около града. Ако имаме повече такива Апостоли като това момче, държавата ни, светът ни би бил наистина чудесен!“

Карапатова организира детски вокален лагер „Пеещи сърца“, който е част от фестивала. Но освен с музиката, тя обединява хората с различни благотворителни каузи. Преди дни децата изнесоха концерт в Гоце Делчев, в който фокус беше опазването на околната среда. Те зарадваха и хората от Дома за стари хора в града. 

Личен архив

„Опазването и грижата за природата са мисия и кауза на нашия фестивал тази година, с подкрепата на БУЛЕКОПАК. Под този надслов премина и тазгодишния детски вокален лагер „Пеещи сърца“.

Мисията на тази ежегодна инициатива е чрез силата на словото и музиката да възпитава малките „сърчица“ в добродетели, които да ги направят по-добри граждани на Родината ни и на планета Земя.

Личен архив

Вярвам, че няма по-добър урок от това да направиш нещо, отколкото само да говориш. Затова ние със „Сърчицата“ се включихме в инициативата на Clean&Green Gotse Delchev за почистване на горичките в местността "Панорамата" в Гоце Делчев. 

Личен архив

Те бяха наистина изненадани от това колко „сливи за смет“ събрахме. Вярвам, че този ден ще остави истински спомен в съзнанието на тези деца и те ще бъдат много по-внимателни към опазването и грижата за природата в бъдеще“, разказва Карпатова.

Освен концертната си и организационна дейност, тя създава и поредица от събития за широката публика и възможности за вокално обучение на младите хора и децата в родния Гоце Делчев и региона. Занимава се и с различни благотворителни каузи, като кампанията за възстановяването на читалището в Ковачевица. 

Личен архив

„Аз, а и моите колеги, не бихме могли да бъдем това което сме днес, ако не бе помощта, добрината, щедростта, милостта, грижата на толкова много „ангели“, които сме срещнали в живота си. Мисълта за всички тях ни окрилява да се ангажираме с всички тези каузи на добротворчество. 

Много често чувам хората да се оплакват, че държавата не прави това или онова. Ама това прекрасно читалище тук съм сигурна, че е изградено с духа и желанието на хората да имат общ дом, в който да се събират и поддържат българщината. 

Духът на тези възрожденци е във всеки един от нас! Както казах по-горе, действието е най-добрият учител. Това е и ще бъде най-добрият пример, който бихме могли да дадем на децата си и младото поколение“, споделя тя за мотивацията и вдъхновението си.

В момента Мариана Карпатова репетира с музикантите от „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица. Първият концерт е на 3 август в Гоце Делчев, а на 4, 5 и 6 са концертите в Ковачевица. 

Тази година е подготен и допълнителен концерт "Каменна следа". Това ще бъде световна премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова в Пловдив на 9 август от 19:00 часа в Епископска базилика на Филипопол. 

А за творческите си планове тя споделя, че през есента започва новия семестър в Университета, както и предстоят концерти с Българските концертни вечери в Ню Йорк. 

За вдъхновението и мечтите:

„Мечтая за един по-добър свят, който бихме завещали на нашите деца. Но вярвам, че това не би било възможно без моето/нашето участие. Важното е да бъдем вдъхновители на доброто - дали чрез музика или действие, няма значение“, казва Карпатова.

Казват, че музиката е магия, която обединява хората, пленява душите и докосва сърцата. Голямата оперна певица определено е пример затова - и в професионален, и в личен план.
 


Фестивал за камерна музика „Неотъпкана пътека“

Повече информация за инициативата „Неотъпкана пътека“, за програмата, отделните прояви и изпълнителите може да бъде намерена на интернет страницата на фестивала.