Гергана Грънчарова: МВР беше за ремонт
Гергана Грънчарова: МВР беше за ремонт / снимка: Sofia Photo Agency
Системата на МВР беше една от малкото останали нереформирани системи в българското общество. Процесите, които видяхме във вътрешното ведомство, бяха болезнени и това наложи болезнено решение. Фактът, че постът беше зает от втория човек в социалистическата партия показва желание и гаранция за реформиране на сектора. Това каза при посещението си в Русе министърът по Европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Промените в българското правителство не бяха направени под натиск. Те са вследствие на конкретни недостатъци при изпълнението на приоритетите ни като страна членка на Европейския съюз, заяви Грънчарова. Според нея рокадите ще бъдат изключително полезни. Те са следвали дебата и предложенията за структурни промени в конкретните сектори.

С Меглена Плугчиева работихме заедно като заместник-министри в предходното правителство, затова се надявам, че и сега ще работим добре с нея като министър по европейските фондове. Една жена може да създаде едно по-високо ниво на координация по усвояването не европейските фондове, каза още Грънчарова.

Новият вицепремиер ще облекчи работата на Министерския съвет и ще създаде една по-голяма видимост на персоналната отговорност, за конкретните действия, които ще трябва да се предприемат от тук нататък. Според Грънчарова не са възможни предсрочни избори.

Тя бе в Русе днес заедно с румънския си колега Радуца Матаке, където бяха гости на откриването на европейския информационен център „Европа директно”. Двете евроминистърки обещаха да работят заедно за премахване на таксите на Дунав мост. По-късно през деня евроминистрите на България и Румъния ще изнесат лекция, посветена на Договора от Лисабон, пред студенти от Русенския университет.

Други новини от Русе