ГЕРБ за пълната забрана за тютюнопушене, ДПС ще гласуват по съвест
ГЕРБ за пълната забрана за тютюнопушене, ДПС ще гласуват по съвест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ подкрепят пълната забрана за тютюнопушене, ДПС ще гласуват по съвест
67062
ГЕРБ подкрепят пълната забрана за тютюнопушене, ДПС ще гласуват по съвест
  • ГЕРБ подкрепят пълната забрана за тютюнопушене, ДПС ще гласуват по съвест

ДПС ще гласува по съвест относно това дали да отпадне тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, или не, а от ГЕРБ категорично ще я подкрепят. Това стана ясно от думите на председателя на Здравната комисия в парламента Нигяр Джафер и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. В кулоарите на Народното събрание Джафер уточни, че от ДПС нямат и няма и да имат партийно решение по въпроса, но изрази надежда Здравната комисия да остане зад забраната. Според бившият здравен министър, пък, евентуално връщане на стария режим на тютюнопушене би било тотална грешка. „Не го казвам, защото сме в опозиция, а защото това е позиция, която отстояваме повече от година", допълни Атанасова.

Въпреки че изрази надежда Здравната комисия да не подкрепи либерализиране на сегашния режим на тютюнопушене, председателят й и депутат от ДПС Нигяр Джафер призна, че не е ясно какво ще се случи в пленарната зала. Освен идеята за промяна на режима, представена от социалистите, вече имало и подобна, предложена от Атака.

„В момента имаме внесен законопроект на Атака във връзка с либерализирането на режима на пушене. Отново очаквам много разгорещени дебати, както винаги е било. Знам, че няма лекар, който да подкрепи либерализиране на сегашния режим. Не знам обаче какво ще се случи в пленарна зала. Това винаги е била една от темите, която е била най-дълго обсъждана, бурно обсъждана и разделението наистина е на пушачи и непушачи поне в групата на ДПС. Гласуването ще бъде по съвест. Загадката е БСП и колко души от тях ще подкрепят искането им", обясни Джафер.

Десислава Атанасова поясни, че над 65% от българските граждани искат забраната да остане в сила.

„Според мен ще бъде тотална грешка, ако се върне старият режим и се разреши отново да се пуши на закрити обществени места. Ние считаме, че това е единствената правилна стъпка за защита на здравето на нацията", допълни Атанасова.

Част от аргументите на народните представители от БСП са икономически, убедена е Десислава Атанасова.

Вижте анкета по темата ТУК