/ БГНЕС
До 2 г. затвор и глоба от 2000 до 5000 лева за нерегламентирано горене на отпадъци. Това гласят предложенията на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс с цел да се подобри качеството на въздуха, които бяха внесени в деловодството на Народното събрание.

В по-маловажните случаи наказанията за нарушителите, които горят боклуци и замърсяват околната среда, ще бъдат пробация и глоба до 1000 лева.
Кое наказание ще се прилага, ще преценява съдът.

"Нерегламинтирането изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърясването на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни. Проблемът е наболял, тъй като през зимата нивата на фините прахови частици е над нормата. Това води до редица заболявания, основна уязвима група са децата. Затова е и нашата инициатива. Внасяме в раздел престъпления против народното здраве и против околната среда допъленние, като инкриминираме замърсяването на въздуха чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, предмети от каучук и пластмаса. Акумулираме наказанието затвор до 2 г. и глоба от 2000-5000 лв., а в по-маловажните случаи - пробация и глоба до 1000 лева", анонсира шефката на правната комисия Анна Александрова.

Колегата й Красимир Ципов уточни, че преценката какво наказание да се наложи, е на съда.

"Това е допълнение на съществуващите текстове на Наказателния кодекс, за които се налагат и по-тежки наказания за юридически лица, които управляват неправомерно отпадъци. Във внесеното предложение става дума за деяние, когато се замърсява въздуха и се горят отпадъци, и ще се стигне до санкции, когато се образува наказателно производство, докаже се това престъпно деяние, внесе се обвинителен акт в съда и съдът постанови съответното наказание. Преценката за наказанието дали да наложи лишаване от свбоода, или глоба е на съда", обясни той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова законопроектът за икриминирането на горенето на боклуци да бъде подкрепен от всички народни представители. Тя изтъкна колко сериозен е проблемът със замърсяването на въздуха и призна, че макар да се правят проверки и да се налагат санкции, горенето на отпадъци продължава, особено в някои столични квартали - "Красна поляна" и в район "Слатина".

"Ефектът от санкциите при юридическите лица е по-сериозен, защото там се правят редовни проверки. За горене на отпадъци на открито обаче не е толкова ефективно.  Очевидно е, че само с актове и административни санкции, които често от физическите лица не могат да се съберат, няма как да се справим с този тежък проблем. Това наистина е ужасно за хората, които живеят в тези квартали", каза Фандъкова и даде пример с два случая на горене на стара дограма в частни имоти през уикенда.

Тя подчерта, че усилията за по-чист въздух трябва да идват и от всички нас. 

"Проблем с мръсния въздух има отдавна, да си спомним "Кремиковци" и какво дишахме. Усилията да се справим с този проблем също са много отдавна. В същото време хората станаха по-взискателни. Всички искаме на първо място децата ни да са здрави. Ако искаме да подобрим качеството на въздуха, трябва да си дадем сметка, че всички ние трябва да се включим в този процес. Нито една институция и нито една мярка не могат да решат проблема. Той се решава постепенно с участието на всички. Първо трябва да се откажам да караме замърсяващи автомобили, да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива", посочи столичният кмет.

В тази връзка Фандъкова припомни и програмата на общината за подмяна на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства с по-екологични.