Ива Митева
Ива Митева / БГНЕС
ГЕРБ и ИТН се скараха в пленарна зала чия е поправката, блокирала мярката за 35 евро на седалка за чартърите.

Ива Митева направи изказване по темата и разкритикува Николина Ангелкова. "Вчера тя заяви че благодарение на лобистка поправка 46-ото Народно събрание на ваш коалиционен партньор в момента се намираме в тази ситуация отново да променяме закона, за да може най-пострадалия сектор в българската икономика да се възползва. Кой е този коалиционен партньор, който е направил поправката?. Аз разполагам с нейното писмено предложение от 3 септември при актуализацията на бюджета", каза още Ива Митева.

Според нея подобна поправка има от страна на ГЕРБ.

От туристическия бранш настояват за намеса на президента

От своя страна Николина Ангелкова от ГЕРБ - СДС заяви, че некоректно се чете нейното предложение през есента и призова да не ѝ се приписва тази поправка. "Вие компилирахте абсолютно две предложение. Тази поправка не е от нас", каза тя

Ангелкова представи законопроекта на ГЕРБ като отбеляза, че мярката е била променена с актуализацията на бюджета и това е блокирано изпълнението ѝ.

От своя страна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" каза, че е потресен. "Разбираме, че трябва да се оправи грешка. Дали е лобизъм или не, всеки сам да си прецени. Документите говорят кой е входирал това предложение", каза още той.

Депутатите разглеждат два законопроекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Единият на ГЕРБ, другият на Министерски съвет.
От ГЕРБ предлагат три години след отпадане на извънредното положение Министерство на туризма да предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета на всеки полет.

Правителството предлага и през тази година, както беше през 2021 г., ваксини срещу COVID-19 да могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в Република България; членове на дипломатически и консулски представителства и на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал и членове на техните семейства. Друга промяна, предложена от правителство, е свързана с редакционна поправка, която е необходима заради образувано дело от страна на ЕК.
 
БГНЕС