/ БГНЕС
Предотвратяването на Луковмарш, който се провеждаше в продължение на 17 години в София, е историческо събитие. Това каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, предаде БГНЕС.

Усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в България Шалом и на цялата будна българска общественост, резултираха в това по улиците на столичния град да не видим маршируващи с факли хора облечени в униформи, силно наподобяващи тези от времето на националсоциалистическия режим”, каза Георгиев.

Той определи като голям напредък и инвестиция в бъдещето, че вчера не бяха допуснати да шестват радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията.

Инвестиция по пътя на това да можем да отличим грозното от цивилизованото, доброто от злото, от това да изградим една имунна система, която по никакъв начин да не толерира и тогава, когато разпознае подобни радикални елементи да ги атакува и унищожава”, заяви той. Според зам.-министъра това би следвало да бъде тенденция, която да се задълбочи, която да продължи във времето напред и която да пресича и евентуални последващи опити „на тези същите радикали да опитат да видоизменят марша и да го трансформират в някаква друга форма”.

Външно: Днес България няма нужда от Луковмарш

„Тук най-отговорно заявявам като национален координатор за борба с антисемитизма, че ние няма да позволим и продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място в София, те нямат място в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората преди 76 години спасили 48 000 свои сънародници евреи", каза още Георгиев.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност. „Общината категорично няма да съдейства, да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития, или активност, която нарушава тази хармония и традиция, защото на всички, които се занимават системно с тези теми им е ясно, че става дума действително за събитие, което имитира съвсем съзнателно определени прояви, добре познати на всички ни от времето преди Втората световна война. Това е идеология на омразата, която се продава с черни униформи и факли и е вредна, разрушаваща, деструктивна за нашата традиция на хармония и толерантност”, каза зам.-кметът.

Ще го забраняваме и занапред във всичките му форми, ако се опита да бъде променено, защото сме убедени, че в нашата София, която е станала исторически пример от времената на Константин Велики за мъдрост и толерантност, няма място за такива събития”, каза той.

22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история. Ден, в който ние доказахме, че нашето обществото не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и на език на омразата”, каза Александър Оскар.