Географи на протест, искат корекции в учебния план
Географи на протест, искат корекции в учебния план / снимка: DarikNews.bg

Национален протест под надслов „География и икономика" не е третостепенен учебен предмет" ще се проведе пред Министерството на образованието на 23 януари. Това съобщи регионалният координатор в Разград на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти Веселин Керемедчиев.

Учителите по география настояват за изменение на новия учебен план в основните и средни училища, който влиза в сила от следващата учебна година.

Според него материал от горните класове се смъква надолу, така че в 10, 11 и 12 клас да не се изучава география, броят на часовете обаче остава същият.

Учители по география на символичен протест заради дискриминация на предмета

Педагозите са притеснени, че децата няма да успеят да усвоят тези знания, като особено фрапиращо е според тях увеличението на материала в пети клас, където към изучаваното досега се добавят още два континента - Антарктида и Африка, а часовете остават 51.

В измененията, свързани с новия Закона за образованието, не са съобразени и междупредметните връзки, коментира Керемедчиев.

В момент, в който трябва да учат процесите в атмосферата, учениците още няма да са учили физичните закони, по химия пък няма да са минали материал, изясняващ солеността на водните басейни, даде пример той.

При обсъждането на новите учебни програми представители на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти не са допуснати, въпреки че е законна съсловна организация с представителства във всички областни центрове, каза още Керемедчиев.

Кой предмет в училище по колко часа ще се учи според плановете?

По думите му предметът „География" от известно време е занемарен, като хорариумът е дори под този за изобразително изкуство - до 7 клас 417 срещу 174 часа в полза на рисуването.

По време на протеста географите от цялата страна ще връчат на образователното министерство подписка, която в момента се събира. Очакват подкрепа и от колегите си в другите природни науки.

Други новини от Разград