Епидемия от морбили в Сливенско
Епидемия от морбили в Сливенско / снимкa: Дарик - Сливен

Епидемия от морбили има в сливенския регион, съобщи д-р Митко Баев, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в града. В момента в отделението на сливенската болница от морбили се лекуват над 50 пациенти, но непрекъснато постъпват нови болни. Д-р Баев определи ситуацията като много напрегната, дори повече от тази със свинския грип преди месец.

Повишената заболеваемост най-вероятно е поради пропуски в имунизацията, смятат специалистите. При необходимост ще се разкрие сектор и в детското отделение, но това ще бъде решено от РИОКОЗ и ръководството на болницата. Всички болни са деца от малцинствен произход, много редки са случаите на заразени над 14 години.

Епидемиологични огнища са достигнати в ромския квартал на Сливен „Надежда" и селата Сотиря и Селиминово. Някои от заразените са подходящи и за домашно лечение, но семействата им нямат възможност да купуват лекарства и пациентите се връщат отново в отделението.

Д-р Баев смята, че ситуацията ще бъде напрегната още около 15 дни. РЦЗ и РИОКОЗ в Сливен са разпоредили допълнителна имунизация, съобщиха от районния център по здравеопазване.

Морбили е дребна шарка или брустница и представлява остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология. Протича с характерен обрив. Най-често боледуват деца на възраст от две до 10 години. Кърмачета до три месеца не боледуват, защото получават антитела от майката, ако тя е прекарала заболяването. Деца от три до деветмесечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен един-два дни преди първите прояви на болестта до около седем дни след това (или четири дни след появата на обрива). Заразяването става по въздушно-капков път. Възприемчивостта е много голяма. Болните се изолират в дома за пет дни от появата на обрива, а при по-тежки форми за 10 дни. След преболедуване от морбили се създава пожизнен имунитет.

Най-честото усложнение от морбили е бронхопневмония. Лекарите препоръчват здравите деца да не контактуват с болните, защото морбили е една от най-заразните болести.