Райският газ може да доведе до трайни увреждания. Има потенциална активност да създаде зависимост и то психическа. Това каза пред БНТ експертът д-р Цветеслава Гълъбова.

Комбинация от алкохол и райски газ вкара в „Пирогов” дете на 15 години. Момчето бе открито в безсъзнание пред нощно заведение в Правец. Занесено на ръце от негови приятели до Спешна помощ в града, където лекари повече от час се опитваха да го стабилизират. В момента детето е добре и се възстановява. 

Това е психоактивно вещество и като такова носи този потенциал. Други такива вещества са алкохолът и наркотиците, някои медикаменти, обясни Гълъбова.

Съвремените наркотици почти не създават физическа зависимост, като болки, гадене, повръщане, а психическа - желание да се употреби отново.

"Когато райският газ се употреби, макар и еднократно, създава лекота и еуфория и може да се окаже, че до детето има батко или чичко с друго вещество, което усложливо подава и тъй като тийнейджърите са любопитни, това може да се насочи към друга посока", каза още д-р Цветеслава Гълъбова.

Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение на употребата на наркотични вещества. Наркозависимите трябва да бъдат лекувани, а не вкарвани в затворите. Това мнение изрази пред NOVA председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.  

„В много държави по света броят на починалите от употребата на наркотици намалява постепенно. В България през последните години знаем, че загиналите и по пътищата, и от дрога – се увеличават. Обяснението е просто. Ние сме може би една от малкото държави по света – която, вместо да лекуваме зависимите, защото наркоманията е заболяване, ние ги вкарваме в затворите. И си мислим, че  като правим масово тестове и като изкарваме колко много са положителните проби - ще се преборим с наркозависимите. Очевидно това не е така”, посочи д-р Хасърджиев.

По думите му употребата на дрога в дискотеките е масово явление. „Няма какво да се крием. Няма как да не коментираме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува човек е търсил някаква форма на забавление извън реалността. Наркотици винаги ще има. Ние не можем изцяло да решим този проблем. Но това, което можем да направим, е да намалим вредата от наличието на този проблем. Вредата се намалява не със спирането на улицата и затварянето на млади хора”, подчерта той. И допълни: ”Необходима е информация и превенция”.

Той коментира и проучването, според което учениците у нас започват да пробват наркотици от 14-годишни. „Неотдаван направихме и подобно проучване за тютюнопушенето в България. В страната е забранено дори да питаш деца за това, защото нашето пуританско общество смята, че така ги стимулираме към тютюнопушене. Те така или иначе опитват от тези работи. Въпросът е дали са подготвени, когато опитват и дали знаят как да се пазят и към кого да се обърнат, на кого да се оплачат? За пореден път, със законодателството в България с този райски газ, чрез забрани, се опитваме да се борим не с истинските престъпници, които са виновни за разпространението на дрогата навсякъде”.
nova.bg, БНТ