Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ. Това съобщи във вторник на брифинг министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

Там където КЗП установи, че това се случва, ще издава временна забрана за продажба. Ако тази мярка не се спазва, ще бъде наложена глоба от 25 хил. лв.

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“ от деца

Няма никакво съмнение, че някой печели много пари на гърба на живота и здравето на децата. Тук компромиси не трябва да има. За детски животи става дума, заяви министърът.

Използването на т. нар. райски газ от деца у нас взема застрашителни размери. Според доклада на Дирекция обществено здраве и здравен риск, отдел "Токсикология", веществото е изключително опасно и може да предизвика отток на мозъка и в някои случаи дори смърт, смъртоносна индоксикация чрез задушаване, енцелофапатия, невропатия, води и до безплодие и пристрастяване. Става въпрос за изключително опасна субстанция. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.