/ iStock/Getty Images
Прагът на поносимост на българите към насилието си остава висок, заяви директорът на фондацията „Център за развитие на устойчиви общности“ (ЦРУО) Станимира Хаджимитова по време на конференцията „Нулева толерантност към тормоза и насилието на работното място“, организирана от Центъра съвместно с Фондацията "Фридрих Еберт".

В рамките на форума синдикати, бизнес и неправителствени организации обсъждат насилието и тормоза на работното място. 

Започнахме с домашното насилие - то е причина за насилието на улицата и в училище, а сега дойде ред да видим и какво става на работното място, посочи Хаджимитова и допълни, че вярва в превенцията и малко по-малко - в ефикасността на мерките след това. 

Синини и следи от забит молив в челото: Сигнал за насилие в детска градина

За мен е странно как може човек да се чувства повече от другия чрез насилие. Трябва да се съревноваваме според нашия интелект и знания, а не колко силна е нашата плесница, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Не мога да не спомена насилието, което е в Украйна в момента. Чувствам се солидарен и се надявам тази война да спре максимално бързо, допълни Сандов. Привърженик съм повече на метода на превенция чрез информация, диалог, срещи, медиация, ролята на работодателите, синдикатите, служителите, посочи министърът. 

Създаваме законодателство в подкрепа на уязвимите групи, обект на насилие, но ни трябва и диалог в обществото за толерантност, каза Сандов. Според него трябва да сме "с отворени очи", да не допускаме да сме свидетели или обект на насилие и да си мълчим. По думите му, трябва да отлепим етикета, че само жените са обект на насилие.  

Понятия като "тормоз" и "насилие" звучат универсално, но съм убедена, че са процеси, от които някои са по-засегнати от други. Статистиката показва, че по полов признак има подобни различия и неравенства, каза Калина Дренска, проектен координатор във Фондацията "Фридрих Еберт" България.
БТА