Димитров не каза кога ще потече украинският газ за България
Димитров не каза кога ще потече украинският газ за България / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова /

В най-скоро време се очаква да започнат доставките на газ от Украйна, за които се договориха българският президент Георги Първанов и украинският държавен глава Виктор Юшченко. Това стана ясно на извънредна пресконференция на премиера Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на външните работи Ивайло Калфин. На въпрос на Дарик радио откога ще започне подаването на договорените количества газ от Украйна, министър Димитров заяви, че не иска да се ангажира с конкретни срокове. Когато газът достигне румънската граница, след 24 часа ще има газ в България. Вече започна подаването на газ за Молдова, уточни министърът на икономиката.

Потреблението на газ в страната към момента е около 5,7 млн. куб. м., заяви премиерът Станишев, което е около 45% от количествата, подавани до 4 януари. Такива количества могат да се осигуряват и поддържат до 20 януари, след което постепенно ще започнат да се намаляват. Сергей Станишев подчерта, че енергийната ни система е стабилна като основна грижа са топлофикациите. Към момента 73 училища са преустановили учебния си процес.

Засега остава неясен въпросът за какъв период от време ще бъдат осигурявани предвидените 2 – 2,5 милиона кубически метра газ на ден. По думите на премиера ръководството на „Булгаргаз” вече е в оперативна връзка с „Нафтогаз” на Украйна за техническото осигуряване на това политическо решение. „Ще може да се облекчи натискът върху българските производители и фирми, редица от тези, които са спрени или са на ограничителен режим, ще могат да заработят на пълен капацитет”, обясни Станишев.

На заседанието при премиера е била обсъдена и позицията на България спрямо предстоящия извънреден европейски съвет на енергийните министри в Брюксел. Обсъдени са били конкретни проекти за реализиране на вътрешни газопроводни връзки със съседните страни членки на Европейския съюз. От гръцка страна вече има съгласие за изграждането на връзката ДимитровградКомотини, съобщи още Станишев. По думите му това е трасе от 115 км, чиято стойност би била приблизително по 125 млн. евро. 

Следващ приоритет за страната ни е изграждането на подобни връзки и със северната ни съседка Румъния. „През цялата минала година са водени преговори с „Трансгаз”, това е румънската газова компания, и ще разчитаме на финансовата подкрепа на ЕС”, заяви премиерът.

Друг въпрос, който ще бъде поставен в Брюксел, е увеличаването и модернизацията на капацитета на хранилището в Чирен. Сергей Станишев подчерта още, че сегашните доставки от 4 – 4,5 милиона кубически метра природен газ ще мога да бъдат осигурявани до 20-ти януари, след което те ще започнат да намаляват.