Диабетът е социално значимо заболяване, твърди д-р Димитър Димитров
Диабетът е социално значимо заболяване, твърди д-р Димитър Димитров / netinfo

„Диабетът от години е определен като социално значимо заболяване", заяви началникът на отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен - д-р Димитър Димитров.

Според него непрекъснато нараства броят на болните от диабет. Заболяването се изразява в нарушен вългехидратен метаболизъм, който се дължи на автоимунна генеза, каза Димитров. Той поясни, че най-честите причини за появата на диабета са нагласите на човешкия организъм, лошо хранене, обездвижване, стресови ситуации. На 14 ноември, когато се отбелязва Световния ден за борба с диабета, д-р Димитров подчерта, че заболяването не е предопределено и всички болни от диабет са равностойни на другите хора. „Нека пациентите да нямат неприятно усещане, да не изпитват страх.

Трябва да знаят само едно - че са ограничени в някои неща, необходимо е да спазват стриктен диетичен режим и приемане на медикаменти или инсулин по преценка на лекар. Няма нищо страшно от поставянето на инсулин. Обикновено болните са уплашени в началото, но после свикват", каза специалистът. Наблюденията от практиката му през годините показват, че пациентите не приемат лесно болестта и тя им причинява психотравма.

От диабет боледуват хора на различна възраст. „Диабетът при пациенти до 40 години- младежки диабет - протича с голяма симптоматика вследствие на абсолютен инсулинов недоимък. Колкото е по-млада възрастта, толкова е по-тежко протичането - започва с пиене на големи количества вода, уриниране, съхнене на устата, отслабване. Установява се висока кръвна захар, което показва, че липсва инсулин и трябва да започне лечение в специализирано заведение", каза д-р Димитров. При хората над 40 години симптоматиката е по-лека.

„Има ли диабет, той е за цял живот. При единични случаи инсулинът може да се спре, но това става по преценка на лекаря. Понякога болните сами спират инсулина си, но после идват при нас в много тежко състояние", допълни д-р Димитров.

Той поясни, че не е задължителна поява на заболяването ако има фамилна обремененост. У нас около 300 000 българи са с диабет. Други 250 000 възрастни страдат от болестта, но не го знаят, защото са засегнати от така наречения скрит диабет. Няма точна информация колко са децата-диабетици до 18 години, но се приема, че те са около 3000.

Страната ни е на 29-то място в Европа по качество на лечение на диабетиците.