Цачева като председател на НС
Цачева като председател на НС / БГНЕС, архив
Депутатите от БСП понякога тъгуват по предишния председател на парламента Цецка Цачева, тъй като тя е съумявала да вкара повече ред по време на заседанията от своя наследник Димитър Главчев. Това стана ясно от думите на народния представител от БСП Стоян Мирчев, който бе гост в предаването "Седмицата" по Дарик.

Стоян Мирчев
Darikradio.bg

"При предишния парламент се случваше Цачева да отсъства и да я замества Главчев. Стигало се е до ситуацията, в която на 2-3 заседания опозицията викахме от място "Цачева! Цачева! Цачева!", за да се върне и да вкара някакъв ред в залата", посочи той. Мирчев заяви, че Димитър Главчев допуска език на омразата от парламентарната трибуна, докато неговата предшественичка е опитвала да намери баланс.

4 гласа спасиха поста на Димитър Главчев

Според него сегашният председател на Народното събрание действа избирателно спрямо съпартийците си и опозицията. "Присъствал съм, когато депутат, който не е от управляващата партия, си е позволявал по-остър тон. Главчев си е вършил работата и е прекратявал изказването. Но ако някой от управляващите, особено от ГЕРБ, направи същото, остава без наказание", заяви Мирчев.

Корнелия Нинова видя срив в доверието към ГЕРБ в парламента

Народният представител критикува работата на парламента. "Той вече шест седмици не функционира, заседанията продължават 20-30 минути, защото са фиктивни, приемат се стратегии и доклади, които нямат толкова голяма тежест за решаване проблемите на хората. Мнозинството няма управленска стратегия, а има далаверска такава. На етап са да се нагласят кой какво ще вземе, но нямат визия какво да направят за българските граждани", посочи Стоян Мирчев.

По негови думи депутатите от БСП вече имат решения за конкретни проблеми и готови законопроекти, които са входирани. "За управляващите обаче е много лош знак мандатът да започне с проекти за опозицията и по тази причина нашите предложения дори не стигат до зала", убеден е социалистът. Той заяви, че в момента мнозинството е "на кантар" и не изключи възможността скоро да има вот на недоверие.