/ Продължаваме Промяната
"Днес имаме нужда да съчетаем националното си съзнание на българи с усещането, че сме граждани на Европа. Защото бъдещето принадлежи на тези, които знаят откъде идват, но също така знаят къде и как искат да стигнат", с тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства участниците във Валоризационната конференция "Възстановяване от кризата и насърчаване на приноса към Европейското образователно пространство", съобщиха от пресцентъра на МОН.

Събитието е организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е Националната агенция по европейските програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност".

Акад. Денков е посочил, че програмата "Еразъм" се е превърнала в символ на два типа дейности. От една страна, това е възможността българските младежи да отидат в други страни. "За много от тях това е първа и дори единствена възможност за момента да видят как живеят техните връстници, какво е по-хубаво и какво е по-лошо, така че, когато се върнат, да вземат хубавото", е коментирал образователният министър. Той е подчертал, че "нашите деца и младежи има не само какво да научат от връстниците си в чужбина. Те има и какво да им покажат като българска традиция, която заслужава да бъде позната в целия свят".

Втората възможност е обмен на опит за учители, които също така никога преди това не са имали възможност да видят какво правят техните колеги в Германия, Франция, Холандия. "Чрез "Еразъм" те могат да видят къде се намираме, как опитът на българската образователна система, със силни традиции трябва да бъде съчетан с новите технологии, които по разбираеми причини се развиват по-бързо в другите страни", е обяснил акад. Денков.

Въпреки трудностите, породени от пандемията, през последните две години се увеличава броят на студентските мобилности с цел практика. Заради отменените присъствени занятия в редица европейски университети е намалял броят мобилностите с цел обучение, съобщават от ЦРЧР.
БТА