Д-р Красимир Пандев: За нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека
Д-р Красимир Пандев: За нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Д-р Красимир Пандев: За нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека
51013
Д-р Красимир Пандев: За нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека
  • Д-р Красимир Пандев: За нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека

Добре знаете за националната кампания на Дарик "Най-добрите лекари в София". Лекари от най-големите болници в София гласуваха и посочиха кои са най-добрите им колеги в 38 основни медицински специалности. След като успяхме да ви срещнем последователно с повечето национални консултанти по различните специалности, ви представяме и директорите на големите болници. Кампанията продължава с д-р Красимир Пандев, директор на Втора градска болница.

Първо, кажете за кампанията! Какво мислите за тази кампания с интересния регламент не пациентите да номинират и гласуват за лекари, а колеги гласуват за колеги?

Аз представих кампанията непосредствено, след като се започнах с нея и методиката за номиниране на Медицинския съвет. Искам да ви кажа, че колегите от различните специалности приеха кампанията много положително, защото се прави класиране от лекари, второ, класираш тези от твоята специалност, за което се смята, че знанието е на най-високо ниво и на трето място, защото беше нещо позитивно към труда на лекарите като цяло.

Ще влезем през вратите на Втора градска болница, за да ни запознаете с някои от нещата, с които се гордеете - с добрите специалисти, с добрите отделения, с техниката. Но нека изчистим нещо актуално, което се появи тази седмица и то е свързано с Вашето име. Шеф на болницата бил клиент на „Килърите". „Килърите" е емблематично дело, което се гледа в Шуменския съд. Директорът на Втора градска болница беше замесен в процеса срещу „Килърите". Д-р Красимир Пандев поръчал палеж, взрив и побой над своя бивш сътрудник Николай Паунов. Такава е информацията, която изтече от заседанието. Твърди се, че Вие сте платил за тази услуга на Петър Стоянов-Сумиста?

Истината в това твърдение е фактът, че това лице е бил мой съдружник и, за да бъда по-точен, имал съм нещастието известно време да бъда съдружник с този господин, който твърди това нещо.

В кои години? Когато сте директор на болницата или преди това?

Не. Това е от 2004 г. В рамките на около три години бяхме съдружници. Ако питате дали има съвпадане на този период, да, има съвпадане, но дейността няма нищо общо с дейността, която е имала болницата, така че няма никакъв конфликт на интереси, което съм го и декларирал. Твърдението за това излиза от едно лице, което има тежки проблеми със системата за употреба с алкохол, което явно е довело до необратими, а иначе в личен план му желая обратими, промени на интелектуално ниво. Алкохолът все пак уврежда невроните, които са основен субстрат за нормална мисловна дейност.

Говорите като лекар, а аз Ви питам като човек. Познавате ли Петър Стоянов-Сумиста, подсъдим по това дело „Килърите" за извършване на мокри поръчки?

Ще повторя това, което съм казвал вече. Да, аз съм се засичал с него повече от един път на различни мероприятия по времето, когато той беше един известен спортист, с който България се гордееше и много, преди да излязат тези неща. Дори си спомням, че при първата ни среща жена му беше бременна. Това си спомням също.

При вас ли роди, във Втора градска?

Не, но може много спортисти и техните съпруги да раждат при нас. Често ме търсят млади хора, включително и занимаващи се със спорт.

Значи отричате всичко, което се появи по делото „Килърите". Ще си търсите ли правата?

Задължително. Това ще оставя да го решат юристите. Аз вече съм се консултирал с тях и очаквам да ми предложат конкретни действия.

Др Красимир Пандев За нас пациентът е болен човек а не клинична пътека
netinfo

Във форумите най-много препоръки относно раждането имаше за Втора градска болница. Като че ли родилното ви отделение е едно от отделенията, с които най-много се гордеете.

Раждащите жени са млади хора и естествено те са най-активни и в интернет пространството. Нормално е там да има най-много мнения. Факт е, че аз сравнително често влизам във форумите и следя отзивите, за да видя какво все пак още има да се подобри. Естествено, това ме радва и съм удовлетворен от тези добри отзиви. Но все пак да не забравяме да кажем, че това е свързано с хората, които работят там - началникът на родилно отделение д-р Калев и началникът на неонатологичното отделение д-р Иванова, които задължително трябва да ги споменем, когато говорим за добрите отзиви и доброто отношение в родилното отделение.

Споменаваме хората обаче да споменем и техниката, която е много важна в тези отделения.

Вижте, ние сме облагодетелствани в известна степен. Защо? Самото акушерство, говорим за родилната помощ, мисля, че кой знае каква апаратура не трябва, освен за ранна диагностика на някакви увреждания на плода, което се прави още по време на бременността. След което трябва един професионализъм, една отговорност и да няма непредвидени усложнения, които, за съжаление, се случват. Всички го знаем, особено напоследък.

И да няма смъртност на бебета.

На бебета и на родилки, естествено. Относно самото раждане на плода често има проблеми. Точно тук е мястото да кажа, да се повторя, че сме много добре оборудвани и то изцяло с дарения. Не мога да не спомена даренията от фондацията на Силви Вартан. Ние имаме и кувиоз...нека не казвам медицинската терминология. Но имаме три апарата, подарени от фондацията на Силви Вартан, от физически лица. Една възрастна жена например, която просто така, с оглед на това, че е много възрастна, чисто биологично съзнава, че хората не сме вечни и беше решила да направи един много хубав жест, като подари един кувьоз. Освен това по линия на револвиращия фонд за една изключително благоприятна цена придобихме кувьоз. Така че по отношение на интензивните грижи на новородените сме много добре оборудвани.

Това ли е пътят - даренията? Когато държавата няма възможност да подсигури такива модерни кувьози, за които ние всички мечтаем да има в повечето болници, това ли е пътят - на даренията?

Вкарвате ме в една много по-широка тема. Най-добре е всичко това да може да се осъществява по един ясен, регламентиран път, но в крайна сметка хората изпитват и положителни емоции и имат понякога нужда да демонстрират един жест. Явно Силви Вартан е много силно привързана към своята родина. Знаете, не само при нас, нейната фондация дарява на всички родилни отделения например фототерапевтични лампи, които са дарени на повече от 15 родилни отделения. Тоест това е един добър жест. Не казвам, че той трябва да замести другите неща, които да свършим ние като част от системата на здравеопазването, а именно да оптимизираме дейността и до колкото може да бъдем полезни на тези, които взимат политическите решения, за да взимат правилните и верни решения.

Споменахте д-р Красимира Иванова, а тя е сестра на премиера Бойко Борисов и претърпя тежка операция във Военномедицинска академия. Чухте ли я? Кога се връща при вас на работа? Възстановява ли се бързо?

Това, което знам, е, че се възстановява бързо, дори може би по-бързо, отколкото са били предварителните очаквания. Не сме се чували тази седмица. За последно се чухме миналата седмица, звучеше много добре и се надявам наистина бързо да се възстанови. А вече кога ще се върне на работа, не знам. Знаете, че тя работи с новородени и е изключително отговорно, така че човек трябва да е в много добра кондиция и в много добро състояние не само на духа, но и на тялото в чисто физически аспект, за да може да се върне към своя отговорна работа. Веднага ще изпреваря вашия въпрос дали сега, когато я няма, това се отразява. Имаме достатъчно лекари неонатолози и 24 часа има специалисти на разположение в неонатологичното ни отделение.

Ако излезем сега от родилното и от неонатологимното отделение, къде ще ни отведете във Втора градска болница?

Ще продължа с една по-стара наша гордост - инвазивната кардиология, нещо, което направихме преди около 7 години с проф. Д-р Младен Григоров. Ние сме една общинска болница, не забравяте! Ние не сме една държавна, университетска болница или национален център, където все пак има специално държавно отношение към тези заведения, тъй като те са уникални и водещи. Ние сме една общинска болница, която направихме инвазивна лаборатория с помощта на общината, като на втория етап ни закупиха една съвсем прилична апаратура и в момента ние сме единствената общинска болница в страната и една от 9-те в София, които правим инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания и поставяме пейсмейкъри. Така че това е нашата гордост. Ако погледна от страна на пациента, сигурно не бих се чувствал най-комфортно при битовите условия, които предлагаме точно в това отделение, но, за съжаление, не може всичко да направим наведнъж. Веднага ще сляза едно отделение надолу, образно, където е клиниката по вътрешни болести с две отделения - ендокринологично отделение и гастроентерологично отделение. Началник на клиниката е проф. д-р Никола Григоров, който е един от корифеите в тази диагностика, дългогодишен преподавател и кадър във водещи болници. Вече втора година работи при нас, заедно с един много добър млад специалист, който е началник на отделението. Мисля, че се допълват и правят един прекрасен, професионален екип, който доведе до положение да записваме понякога и за месец напред. Това е структурата с най-дълга листа на чакащите.

Др Красимир Пандев За нас пациентът е болен човек а не клинична пътека
netinfo

Все още обаче в болниците и в поликлиниките мирише на болници и поликлиники. Не са тези луксозни, приятни сгради, където пускат музика.

Специално в клиниката за вътрешни болести с ендокринологично отделение и гастроентерологично, Столична община ежегодно финансира ремонтни дейности във всички общински лечебни заведения за болнична помощ, както и за закупуване на апаратура. Със средства на Столична община се извърши ремонт от миналата година. Беше открито отделението и условията в момента са много добри. Друг е въпросът, че и ние не пазим достатъчно, но мисля че поне това във Втора градска болница е преодоляно в голяма степен. Друг е въпросът, че като минете покрай фоайето - новоремонтирано и видите следите от обувки, следи от подметки, което не го е направил някой от персонала, а го е направил някой, който е ползвал медицинската помощ и е оставил следа по начин, по който следващият ако дойде да го ползва, няма да му хареса. Но това са битови проблеми, които ги има във всяка институция, където има свободен достъп на хора. Ние разполагаме с най-голямото детско отделение в столицата като цяло. Не ги деля на държавни или общински лечебни заведения. Мисля, че и една от частните болници разполага с легла, сравними с нашия, но така или иначе е едно детско отделение, което има много оборот. АГ-то пък е не само раждане, но изпълнява и гинекологична дейност, оперативна дейност. Клиниката се води от проф. Стамболов.

Кажете за вашите уникални неща, които правите във Втора градска болница?

Това, което наистина се прави уникално или на много малко места в страната, е чернодробната диагностика и лечение на кисти, абцесии, тумори. Професор Григоров е човекът, който въведе неоперативното лечение на ехинококовите кисти в страната заедно с екип. В момента при нас се извършва дрениране на ехинококови кисти, не инвазивно, а само пункционно, т.е. избягва се една оперативна интервенция. Ако не се лъжа, в София това се прави само на още едно място. Освен това като говорим за черен дроб при нас се осъществява и аблации на чернодробни тумори - нещо, което е пак мини инвазивно за самия пациент и с доказана медицинска полза. Това е нещо, което е в рамките на график и това е една от другите ни дейности, които са наистина уникални и редки. Повтарям за ехинококовите кисти, пункция и се спестява операция, аблации на чернодробни тумори, дрениране на абцеси. Съвсем наскоро имахме и такъв случай, при който пациентът беше изплашен, слава Богу обаче, излезе един абцес. Това са може би най-редките неща, които се правят при нас и в страната.

Достъпни ли са тези уникални неща, които се правят при вас? Всеки един човек, който има нужда от това лечение, здравно осигурен, може да има достъп до тях, така ли?

Да. Специално за това има клинична пътека и това се прави във Втора градска болница. Имаме и едно прекрасно неврологично отделение. То се ръководи от един млад специалист, който успя много бързо да го развие като дейност, като обем, като качество. Да не звучи неколегиално към предишния колега, но видях как амбициите на един млад човек се реализират действително.

Как се задържат тези лекари? Споменавате ги с гордост.

Макар и да живеем в комерсиално и материално общество, все още има стимули, чисто емоционални и морални, които тласкат хората да се развиват и да се усъвършенстват и на един такъв човек трябва да му се даде свобода за действие и да му се даде адекватна оценка на неговите действия. В лицето на своя ръководител той да види един партньор, който стои зад него, който го подпомага и който оценява неговия труд. Естествено, трябва да има и материалните стимули. Стараем се да бъдем в такъв обем на заплащане на медицинския труд, че да успяваме да няма много драстични разлики между нас и други лечебни заведения, за да не ни напускат колеги.

Няма такова текучество на колеги при вас?

Има в анестезиологията и реанимацията. Знаете, че това са едни изключително дефицитни кадри. Има и още по-дефицитни, но това са специалисти, без които не може да се извърши нито една оперативна интервенция, защото те са крайно недостатъчни в цялата страна. Естествено, това е и при нас и понякога трудно успяваме да ги задържим именно по причини, че имат изключително добри финансови предложения от други болници.

Говорихме за хубавите, уникалните неща във Втора градска болница. Длъжници ли сте на пациентите в нещо, освен понякога не добрите битови условия в някои отделения?

Аз мисля, че е нормално винаги да изискваме да направим и още нещо, така че в този смисъл аз мисля, че трябва да се види какво още може да се подобри, било като обслужване, било като диагностика, било като лечение. Живеем в едно глобално общество, където обмена на информация не е проблем. В нашата болница се предлагат всички европейски гайдлайни за лечение. На всяко работно място и във всеки лекарски кабинет има интернет. Всеки лекар може да влезе, да отвори Европейско кардиологично дружество например и да си свери часовника. Така че по отношение на диагностика и лечение, мисля, че стоим на едно средноевропейско ниво и мисля, че като цяло здравеопазването в България го подценяваме в това отношение. По отношение на битовите условие наистина го дължим това отношение. Най-важното и това, което е проблемът, е комерсиализацията на здравеопазването, което доведе до изкривяване на отношението. Нашата сила обаче е, че за нас пациентът е болен човек, а не клинична пътека.

Повече са сигналите за лекарски грешки или повече са похвалите при вас?

При нас, за щастие, са повече похвалите, но има естествено и сигнали за лекарски грешки, има и жалби.

Подценява ли се българското здравеопазване? Проблемите сега в здравеопазването - липсата на директор на Здравната каса - отразява ли се това на работата ви, като директор на болницата?

Ние непосредствено не го усещаме, но аз мисля, че колкото по-скоро има човек, който да заеме тази длъжност, толкова по-добре ще бъде. Не го усещаме толкова непосредствено. Когато един човек си върши добре работата, обществените очаквания и настроения понякога са по-агресивни и понякога за някакви бонуси, които са в разумни граници, да се сменят хора, не мисля, че трябва да стигаме до такива резки движения.