Д-р Йордан Ангелов: Не шофирайте поне 8-9 часа, след като сте употребили алкохол
Д-р Йордан Ангелов: Не шофирайте поне 8-9 часа, след като сте употребили алкохол / netinfo

Ако сме изпили вечерта 3 бири, на сутринта не би трябвало да има проблем, но от 3 водки, може да възникне проблем. Зависи от състоянието на организма и индивида, който употребява. Това каза в предаването “Най-добрите лекари” д-р Йордан Ангелов, началник отделение в Клиниката по токсикология на ВМА. По думите му универсална рецепта за лечение на махмурлука няма. Ето какво още каза д-р Ангелов пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Имали ли сте скоро случай на натравяне с фалшив алкохол?

Д-р Ангелов: Отравяния с фалшив алкохол винаги е имало и излизат непрекъснато случаи в медиите. В страни като Полша, Чехия наскоро се съобщи за няколко смъртни случая. За 2012 г. точно след новогодишните празници имахме 3 или 4 случая с фалшив алкохол, част от тях, за съжаление, завършиха фатално. За щастие от 6-7 месеца не си спомням да сме имали такъв случай.

Водещ: Какви са най-честите грешки, които правим когато седнем на маса и започнем консумацията на алкохол?

Д-р Ангелов: Всеки средноинтелигентен и образован човек знае, че трябва да подложи нещо преди да започне да пие. Тезата е, че всеки трябва да си знае мерителната единица или глътката, както се казва по народному, говоря за по-възрастните. За по-малките емоцията често взима връх.

Водещ: Вашите пациенти здравноосигурени ли са?

Д-р Ангелов: За съжаление, една немалка част от тях са здравнонеосигурени.

Водещ: Кой поема лечението им в тези случаи?

Д-р Ангелов: Лечението е за сметка на болницата, респективно за Министерство на отбраната, тъй като ние сме ведомствена болница. Месечно средно между 15-20 души минимум постъпват здравнонеосигурени, за които се полагат не по-малко грижи, а понякога и повече, отколкото за здравноосигурените.

Водещ: Кои са най-лошите комбинации на алкохол?

Д-р Ангелов: Най-честите грешки, това касае всички възрастови групи, са в прекомерната употреба на алкохол и наркотици. Като в наркотиците включвам една голяма група с всичките му екстри, като се започне с амфетамини, метамфетамини, дизайнерски дроги, хероин, кокаин и т.н. Естествено, алкохолът потенцира ефекта на т.нар. психоактивни вещества, които изброих. И допълнително се получава една смесена клинична картина, която е далеч по тежка от стандартната, при която се употребили само дрога или само алкохол. Иначе грешката понякога е чисто емоционална, предвид доброто настроение, което предполагат коледните и новогодишните празници, общата еуфория при ученици, деца, стиденти.

Водещ: Много деца ли приемате, които са употребили наркотици и алкохол?

Д-р Ангелов: В нашето отделение не приемаме деца под 16-17 годишна възраст. Но бройката се увеличава и възрастта пада, това е един огромен проблем. Дори и 11-12-годишни деца попадат в безсъзнателни състояния от употреба на алкохол, и то с приятели, ученици. Мисля, че е достатъчно тревожно като факт, като статистика, като родителски, училищен контрол.

Водещ: Помагат ли наистина тези стари български рецепти за махмурлук като зелевата супа, шкембе чорбата?

Д-р Ангелов: Вижте, всичко зависи от дозата на приетия алкохол. При някои очевидно помага, след като ги употребяват и се чувстват добре. Не мога да бъде максимално коректен и да кажа доколко помагат. Но основното, което мога да кажа, е че умереното пиене и правилното хранене са основните неща, което трябва да се спазват. Универсална рецепта за лечение на махмрлука няма.

Водещ: Сигурна съм, че сте чувал и за версията как една бира сутрин след тежко пиене много помага. Има ли истина в това твърдение?

Д-р Ангелов: Това има и медицинско обяснение. След продължителна и голяма употреба на алкохол, някои засядат от 24 декември, та до 2-3 януари. И бирата в тези случаи просто потиска абстинентната реакция рано сутрин, която се получава от липсата на алкохол. В много случаи този метод предполага навлизане в ранните сутрешни часове в поредния запой.

Водещ: За колко време се разгражда алкохола в организма?

Д-р Ангелов: Това е един много широк въпрос, има физически и ред други фактори. При децата например ензимната система не е развита достатъчно и при тях алкохолът се разгражда за определено време, при 20-30-годишните алкохолът се разгражда много по-бързо и поносимостта е далеч по висока.

Водещ: Със сигурност е интересно и за шофьорите как се разгражда алкохолът. Ако вечерта са пили, дали има опасност на сутринта при проверка от полицията да се окажат с положителна проба за алкохол?

Д-р Ангелов: Няма универсална доза, която да се съблюдава. Ако сме изпили вечерта 3 бири, на сутринта не би трябвало да има проблем, но от 3 водки, може да възникне проблем. Пак казвам, зависи от състоянието на организма и индивида, който употребява. Препоръчително е около 8-9 часа преди шофирането човек да е спрял с употребата на алкохол. Ако е употребил повече от стандартното, трябва да приема повече течности, да хапне нещо, да си поспи.

Цялото интервю с доктор Ангелов може да чуете тук.