Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Рила
Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Рила / снимка: Impact Press Group
Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Рила
56049
Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Рила
Говорителят на МВР-Кюстендил Катя Табачка
  • Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Рила
  • Говорителят на МВР-Кюстендил Катя Табачка

Продължава гасенето на пожара в местността „Бели бор” в Рила планина, съобщиха от МВР. Стихията вече изпепели около 150 дка гора и близо 1500 дка планинска растителност.

Следобед от Кризисния щаб в Рила съобщиха, че частично е овладян пожарът на южния склон на горящия терен в Рила планина. Засегнатите нови площи при възобновилите се от вятъра днес огнища са 80 дка. Няма засегнати гори, горели са само сухи треви в скални масиви.

На терен работят над 160 души - пожарникари, военнослужещи, служители на националните паркове „Рила” и „Пирин” и на горските стопанства. В борбата с огнената стихия отново са се включили и  доброволци. Осигурена е нужната пожарна техника и оборудване.

В гасенето отново се включиха и военни хеликоптери, съобщиха от кризисния щаб. Това бе невъзможно до обяд, заради гъстия пушек в района и липсата на видимост.

Осигурени са охрана и наблюдение през цялата нощ, а в понеделник гасенето по целия фронт ще продължи отново само с професионалисти. Няма да бъдат допускани доброволци. В готовност ще бъдат и летателните машини, допълниха от щаба.

През нощта дежурни в района на пожара бяха 20 души и не е допуснато разрастване на територията му, съобщават от Оперативния щаб, ръководещ действията по ликвидиране на огъня. Заради силен вятър в ранния следобед на места са се възобновили огнища, които са обхванали малка чест от алпийския район в местността „Бели бор”. Няма нови поражения в горския фонд, посочиха още от щаба.

Пожарът над Рилски манастир в Рила планина избухна на 23 август. Огънят гори на 2300 м височина. В гасенето участват пожарникари, горски служители, военни, доброволци, два хеликоптера от авиобаза Крумово. Тежка верижна машина е прокарвала път за достъп на противопожарната техника до огъня.

„Пожарът е ограничен на площ от 150 хектара и локализиран от три страни. Няма опасност за Рилския манастир”, обяви пред Дарик директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

84 са действащите пожари, обобщават от пресцентъра на МВР. Пожар обхвана парк „Тюлбето” в Казанлък, а пламъците стигнаха до вилната зона и обхванаха няколко постройки. На мястото са няколко противопожарни автомобила, там са и екипи на горското стопанство в града. В Бургаско проблеми създават два пожара, но все още са низови. Във Видинско също имаше голям пожар, но той е овладян.

Нека да бъдем особено внимателни и в последния ден от серията много горещи дни, призова главен комисар Николай Николов. Да се избягва използването на открит огън. Приготвянето на зимнина можа да почака един-два дни. Земеделските дейност, които също налагат паленето на огън също могат да бъдат отложени, докато отмине горещата вълна, допълни той.