Тежък инцидент e станал на пътя София - Варна, край Козаревец, съобщава NOVA.

Автобус и тежкотоварен автомобил, превозващ безалкохолни напитки, са се сблъскали челно около полунощ.

На място са загинали двамата шофьори, както и един пътник в автобуса. Четирима са ранените пътници, те са без опасност за живота.

Пътят остана затворен за часове, a движението беше прехвърлено по обходен маршрут.

Ударът става през нощта на мокър, но опесъчен пътен участък, в който изпреварванията са разрешени. Билгюл Харунова е сред пътувалите в автобуса. Учи за медицинска сестра.

„Изведнъж седалката ми се преобърна и влязох под другата. Не разбрах нищо, защото всичко се случи за секунди. Изкарах останалите пътници, като счупих единия прозорец на автобуса. Баща ми беше автобусен шофьор и знам как става това”, обясни Харунова.

Пътниците са прегледани в Спешна помощ и освободени. „Установено е, че нямат индикации за приемане. Били са с леки мекотъканни травми. Не е било необходимо да бъде приложено продължително лечение”, посочи директорът на МОБАЛ - Велико Търново д-р Стефан Филев.

Вследствие на инцидента по пътното платно и върху автобуса бяха разпилени каси с товара. Все още обаче не е ясна причината за челния удар.

„Прав опесъчен участък и мокър асфалт. Вече експертизите ще кажат причините за катастрофата”, уточни директорът на ОПУ - Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

От ръководството на фирмата, която е собственик на автобуса, излязоха с позиция, в която се казва, че е била направена задължителна почивка 20 минути преди инцидента.

Шофьорът, който е загинал, е бил на служба при тях от една година. Той е нает на редовен трудов договор. Документите на автобуса са били изрядни. 

"Прокуратурата работи по няколко версии за причините за тежката катастрофа по пътя София-Варна край село Козаревец тази нощ, при която загинаха трима души", съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров.

Четирима от пътуващите в автобуса са пострадали леко и след медицинска помощ са освободени за домашно лечение, те са разпитани като свидетели. Предполага се, че едно от моторните средства е напуснало лентата за движение и е предизвикало сблъсъка в насрещната лента, но се очаква заключението на вещите лица, посочи той. По думите му няма информация за конструктивни проблеми в този участък от пътя.

"Изискани са документите за техническото състояние на автомобилите от собствениците на превозваческите фирми. Назначени са автотехнически и съдебно-медицински експертизи за установяване на причините за възникналата катастрофа", посочи заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Христо Христов. Той уточни, че настилката на пътя е била мокра, а времето неблагоприятно.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 3, за причиняване на смърт на повече от едно лица, засега повдигнати обвинения няма, заявиха от прокуратурата.

Предвидената наказателна отговорност е от три до 15 години.

От ръководството на фирмата собственик на автобуса излязоха с позиция след инцидента.

Ето какво гласи тя:

„Ръководството на Eтап Адрес и Груп Плюс ЕООД изказва съболезнование на семействата на загиналите пътник и двама шофьори при тежката катастрофа по пътя София - Варна. Произшествието е станало вечерта на 21 март край великотърновското село Козаревец.

Автобусът на Етап Адрес е с всички необходими валидни документи - технически преглед с валидност до 18.07.2021 г., валидна гражданска отговорност до 29.08.2021 г. и КАСКО, валидно до 05.02.2022 г. Автобусът разполага с Евростандарт 6 и е производство 2016 г.

Водачът на автобуса е служител в Етап Адрес/Груп Плюс /двата бранда функционират в рамките на Груп Плюс ЕООД/ от една година и за този период не е имал нито едно нарушение.

Документите му за професионална годност и квалификация са във валидност, съответно: карта за квалификация на водача с валидност до 24 април 2021 г., удостоверение за психологическа годност, валидна до 29 юни 2023 г., свидетелство за управление на МПС, валидно до 27 март 2022 г. и дигитална карта - 23 януари 2023 г.

Спазени са всички изисквания за задължителни почивки преди и по време на път. Шофьорът е почивал и управлявал автобуса в съответствие с всички изисквания на Регламент (ЕО) №561/2006 на Европейския парламент и на Съвета.

NOVA

катастрофа камион автобус Козаревец
NOVA


 

NOVA