Австрийски професор: Чакане за ин витро намалява шансовете на двойки за дете
Австрийски професор: Чакане за ин витро намалява шансовете на двойки за дете / снимка: БГНЕС, архив
Австрийски професор: Чакане за ин витро намалява шансовете на двойки за дете
78395
Австрийски професор: Чакане за ин витро намалява шансовете на двойки за дете
  • Австрийски професор: Чакане за ин витро намалява шансовете на двойки за дете

Ако в Австрия две седмици след като се кандидатства за заплащане на ин витро процедура, тя може да започне, то в България се изчаква месеци и дори понякога цяла година. Това съобщи проф. Хайнц Шромер, акушер-гинеколог и основател на ин витро центъра в столичната болница „Токуда".

Той уточни, че у нас двойките, които кандидатстват за ин витро, губят месеци в целия процес, което намалява шансовете им да имат свое дете.

Шромер изрази надежда да се поучим от австрийския модел и в скоро време подобен да заработи и у нас.

В Австрия държавата покрива четири опита за ин витро, но има и ограничения, обясни специалистът. В западноевропейската държава жената не може да получи финансиране, ако е на възраст над 40 години или мъжът е над 50 години. Ако един пациент кандидатства в Австрия, две седмици след това процедурата може да започне, обясни Шромер. „За мен беше огромна изненада, че в България пациентите трябва да чакат с месеци. И честно казано това страшно много ме натъжава, защото ако един пациент изгуби десет месеца по време на процеса за кандидатстване и одобрение, шансовете със сигурност намаляват с всеки изминал ден", каза той.

В България екип от пет души проверява документите на кандидатите и техните случаи, което отнема месеци, а понякога и повече от година. В Австрия кандидатстването отнема 20 секунди, продължи с аналогиите д-р Шромер. Той би приветствал, ако страната ни се поучи от австрийския опит и се въведе подобна система и у нас. Така биха се предложили бързина и почти сто процента контрол на въведените данни.