/ iStock/Getty Images
Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще продължи да бъде гореща точка и през 2020 година.

Около това мнение се обединиха анализаторите на превърналата се в традиция конференция в БТА, на която експерти в различни области коментираха процеси и прогнозираха тенденции за предстоящата година. Тазгодишното издание нови името „2020 г. - началото на историята?“, а в него участие взеха историкът и университетски преподавател проф. Нина Дюлгерова, юристът и политически анализатор Мирослав Попов и преподавателят по международни отношение доц. Георги Чанков.

БТА
DarikNews.bg Иван Лазаров

Борис Джонсън обеща на сънародниците си десетилетие на просперитет

Всички те дадоха своята оценка за Брекзит, който спечелилият предсрочните избори на Острова Борис Джонсън обеща да осъществи до края на януари 2020 година.

„Това е пирова победа. Когато се занимава човек с история, разбира нещо много важно – може да си обяви, че в края на януари излизаш от ЕС, но това не е еднократен акт“, смята проф. Дюлгерова.

Европейският съюз може да поиска удължаване на преходния период след Брекзит

Според нея привържениците на излизането на Великобритания разсъждават на принципа: „Ние искаме Брекзит – след нас и потоп“.
„Де юре те ще излязат, но де факто това ще бъде един много дълъг процес“, коментира историкът.

„Дълбоко сгрешиха хората, които последните 5-6 години вярваха на гравитационните сили на ЕС“, е мнението на колегата и Мирослав Попов. Според политическия анализатор Съюзът се нуждае от „преосмисляне и сериозен ремонт“, а за да защити тезата си, той се позова на думи, изречени от бившия британски премиер Дейвид Камерън, според когото „ЕС е прекалено голям и прекалено арогантен“.

90% от българите във Великобритания вече имат статут на уседналост

„Трябва да възстановят тихо отнети правомощия на националните държави“, смята още Мирослав Попов.

Според анализатора един от важните изводи от Брекзит е, че Брюксел трябва повече да внимава във всекидневното си задължение да налага директиви, които националните държави не винаги са склонни да приемат.

Борис Джонсън с коледно послание към британците, призова "да не се карат много"

Важният резултат пък е един - страхът от напускане на ЕС вече е преодолян. „Оттук нататък, за всяка европейска държава, съществува и такъв вариант – ако не ти харесва, напускаш“, коментира анализаторът, който обаче не очаква вални от подобни случаи. Той припомни още, че по форма на държавно устройство Великобритания е уния (монархически съюз), а една от държавите в него – Шотландия, вече е дала ясен знак за намерението да се опита да остане в ЕС.
„Дали Обединеното кралство ще продължи да бъде обединено, е интересен въпрос. Рисковете от това не са големи, но все пак съществуват“, смята той.

Според преподавателят по международни отношения доц. Георги Чанков оттук нататък Великобритания ще бъде наблюдавана много внимателно „в търсене на аргументи, че излизането и от ЕС е катастрофа“.