/ Thinkstock/Getty Images
Болестите на щитовидната жлеза се превръщат в епидемия, по-голяма от захарния диабет. У нас всеки четвърти е с възел на жлезата, а 19 процента страдат от някакво автоимунно заболяване. Данните съобщиха специалисти по повод Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза, който отбелязваме днес. Оказва се, че около 40% от жените у нас живеят с умората и отпадналостта си, без да се консултират с лекар, а в много случаи това се отнася до проблем със щитовидната жлеза.

Арония - лек за високо кръвно и преумора (ВИДЕО)

 
Между 65-75% от случаите на болест на щитовидната жлеза не се диагностицират, категорични са специалистите.
 
"Тези заболявания засягат над 750 млн. хора в света. Това е по-голяма епидемия от колкото захарният диабет. Всеки пети американец има намалена функция. 60% от тях не знаят, че имат намалена функция. 97% от тях дължат това на едно много широко разпространено заболяване - болест на Хашимото. Симптомите са умора, отпадналост и такова е мотото тази година: Ако се чувстваш уморен, провери си щитовидните хормони. Може би зад тази невинна умора стои някакъв проблем. За съжаление голяма част от пациентите нямат никакви оплаквания", каза проф. Ана Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

Четири причини да се чувстваме изморени
 
С проблемите на щитовидната жлеза се сблъскват много по-често жените. Между пет и шест процента от хората с възли развиват рак. Умората пък може да се изпитва и при повишена, и при понижена функция на щитовидната жлеза.
 
За съжаление обаче по-голямата част от жените смятат, че въпросната умора е причинена не от заболяване, а от начина им на живот.