/ / iStock/Getty Images
Това са около 840 хил. души
Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и публикувано на български език на интернет страница на КНСБ.

Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се посочва в публикацията.

Над 17 000 ученици и учители отиват на безплатна почивка

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са могли да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Делът на населението в Европа, което не може да си позволи отдих се е увеличил в повече от половината държави от ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента.

ЕК очаква инфлацията в България да се ускори през тази година

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Европейския съюз и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.
БТА