/ iStock/Getty Images
Софийският районен съд наложи мярка "парична гаранция" в размер на 10 хил. лв. на мъж, който умишлено е нарушил карантината в столицата. Заседанието се състоя по скайп като мярка срещу разпространението на коронавируса.

По-рано днес стана ясно, че софийската районна прокуратура задържа за 72 часа лице, завърнало се от чужбина, което не е спазило задължителната 14-дневна карантина в условията на обявено извънредно положение във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19 – престъпление по чл. 355, ал.2 от НК.

Арестуваха българин, завърнал се от Швеция и опитал да си спести карантината

Досъдебното производство е образувано от 4-то РУ-СДВР, след като при извършване на проверки в различни дни по предварително подаден списък на лица, които следва да спазват карантина, полицейските служители са установили, че лицето, което се било прибрало от Швеция с полет през Франкфурт, не се намира на постоянния си адрес.

Установено е, че след пристигането си на летище „София“ мъжът е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения.

Кметът на София разнася храна и лекарства на нуждаещи се (СНИМКИ)

След събирането на достатъчно доказателства и след доклад на материалите по делото в СРП, спрямо нарушителя е изготвено постановление за привличане на обвиняемия, както и за задържането му за срок до 72 часа. Едновременно с това са сезирани и органите на РЗИ – с оглед предприемане на действия за установяване на здравния му статус. След като е установено, че пробата за COVID-19 на лицето е отрицателна, същото бе задържано с прокурорско постановление.
БГНЕС