Одобриха план за споделяне на ДНК-данни в ЕС
Одобриха план за споделяне на ДНК-данни в ЕС / netinfo

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз одобриха план, който предоставя на полицейските служби на 27-те страни членки автоматичен достъп до базите данни с ДНК в целия съюз, предадоха световните агенции. Споразумението разширява действието на Договора от Прюм, подписан първоначално от седем държави, за всички страни членки.

Това означава, че полицейските служби на всяка от 27-те членки на ЕС ще могат да сравняват проби от коса, сперма и нокти на заподозрени с всички ДНК-данни, събрани при криминални разследвания в останалите 26 страни. Планът също така позволява на органите на реда в различни държави да формират съвместни патрули.

Министрите на вътрешните работи от ЕС, които се събраха на двудневна среща в Люксембург, одобриха и споразумение за подобряване на контрола при влизането в територията на съюза. То предвижда да бъде създадена обща база данни със снимки и отпечатъци на кандидатите за визи. Министрите освен това обещаха да засилят съвместното следене за терористични дейности в интернет.

Европейският контрольор за защита на информацията Петер Хьостингс призова правителствата на страните членки да не жертват личните права на гражданите. Хьостингс обърна внимание на тревожната тенденция все повече от тях да смятат личната неприкосновеност и законодателствата за защита на данните като несъвместими със сигурността и правосъдието.

Едни ефективни антитерористични мерки могат да бъдат съвместени с уважаването на личната неприкосновеност, подчертава той в писмо до министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Португалия, която поема председателството на Европейския съюз от следващия месец, пише БТА.

Хьостингс отправи този призив в момент, когато продължават преговорите между Евросъюза и Съединените щати за сключване на ново споразумение за трансфер на данните на хората, пътуващи с трансатлантически полети. На срещата си в Люксембург министрите на вътрешните работи и на правосъдието от съюза правят преглед на проведените до момента преговори по въпроса.

Уреждащото тази материя временно споразумение изтича през юли, отбелязва Асошиейтед прес. Германия, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз, постави краен срок за постигане на нов договор до края на този месец.

Министърът на правосъдието и вътрешните работи на Малта Тонио Борч призова да бъде обсъдена възможността да се разпределя между всички страни от съюза тежестта по настаняване на спасените край бреговете на Либия нелегални имигранти. Борч се аргументира, че в момента малката средиземноморска островна държава приема прекалено много имигранти спрямо броя на населението й.