Животновъди на протест заради отпадането на дезинфекцията по границата с Турция
Животновъди на протест заради отпадането на дезинфекцията по границата с Турция / снимка: Sofia Photo Agency

Десетки животновъди от Свиленградско и Ямболско блокираха преди обяд международния път за Турция преди Свиленград. Протестиращите настояват земеделското министерство и отговорните институции в България да преразгледат позицията си за спирането на дезинфекцията по границата на влизащите от Турция тежкотоварни автомобили.

Асоциацията на животновъдите в България пък разпространи декларация, в която се казва, че заплахата от нахлуване на заразни болести в страната ни е реална.
„Само преди година хиляди случаи на син език в България доведоха до унищожаването на огромен брой животни и до фалит на стотици животновъди, особено в Южна България, и най-вече в областите Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали.

Сега, със спирането на дезинфекцията на граничните пунктове с Турция предстои нова вълна от зарази. Въпреки че официалната турска позиция е, че в страната им няма огнища на шап, в турските медии се твърди, че съществуват поне 1000 огнища на шап в Турция, както и завишена заболеваемост от шарка по овцете и козите. Призоваваме ви за диалог и за разумна защита на българските производители на месо и мляко", се казва още в декларацията, изпратена до президента, премиера, председателя на парламента и земеделския министър.

Заместник аграрният министър Цветан Димитров определи недоволството на животновъдите като неоснователно. "Ако някой търси повод за протест, не е този. Страхуват се от "син език", а той се разпространява от комари, а те не преминават през КПП-тата", заяви в Ловеч зам.-министърът, цитиран от БТА. По думите му проверки са установили, че в европейската част на Турция няма заразни болести. От азиатската към европейската е забранено предвижването на живи животни. "Този проблем преди две години пак възникна, очевидно някой има финансов интерес от това", допълни Димитров.