Влоговете надминаха 40 млрд. лв.
Влоговете надминаха 40 млрд. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Влоговете на домакинствата в банките надхвърлиха психологическата граница от 40 млрд. лв. и в края на март са общо 40,3 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. За три месеца хората са спестили нови 1 млрд. лв., като близо половината от тази сума е дошла от изплатените от банките лихви, предава в. „Труд".

40 млрд. лв. е приблизително половината от годишния брутен вътрешен продукт на България. Общо депозитите на домакинствата и бизнеса в банките възлизат на 63,4 млрд. лв. Това е с около 6 млрд. лв. повече от раздадените им кредити. Това показва, че в резултат на кризата и бума на спестяванията кредитите за частния сектор у нас вече могат да се финансират изцяло от местни спестявания.

За една година депозитите на домакинствата са се увеличили с 3,6 млрд. лв., сочат още данните на централната банка. Според икономисти продължаващият висок темп на спестяванията е сигнал, че гражданите все още се страхуват от кризата и предпочитат да заделят парите си настрана. Заради огромния приток на ресурс към банките доходността по влоговете непрекъснато намалява и в края на март средната лихва по новооткритите спестявания до една година в левове е паднала до 3,33%.

Междувременно печалбата на банките от основната им дейност е започнала да се възстановява. За първото тримесечие нетният доход от лихви на трезорите се е повишил с 28 млн. лв. спрямо същия период на 2013 г. след продължителни периоди на спадове. Печалбата на системата също нараства чувствително и е в размер на 224 млн. лв., което е с 56 млн. лв. повече спрямо 31 март 2013 г. Капиталовата адекватност на системата се повишава до 20,42%, но това се дължи на новия начин на изчисляването заради новите нормативи на европейско ниво.

Пазарът на кредити за граждани остава замрял и през 2014 г. За първите три месеца експозициите на дребно са намалели с 80 млн. лв. и към края на март достигат 18,4 млрд. лв.

Свиването е изцяло в сегмента на потребителските заеми - със 141 млн. лв. То може да се дължи не толкова на слабо търсене, колкото на поредно изчистване на балансите на трезорите от несъбираеми вземания.

В жилищния сегмент има леко раздвижване след Нова година, като там се регистрира ръст от 60 млн. лв.

След почти нулевия ръст на бизнес заемите през 2013 г. от януари насам се забелязва съживяване и на този пазар. Ръстът на корпоративните кредити за три месеца е с близо 460 млн. лв. до 38,8 млрд. лв.

Проблемните заеми продължават да намаляват, като през първото тримесечие размерът им се свива с нови 234 млн. лв., съобщават още от БНБ.