В проверените домати от Йордания имало пестицид, забранен дори там
В проверените домати от Йордания имало пестицид, забранен дори там / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg, архив
Тенчо Тенев за проверките на партидите зеленчуци внос от Йордания
38571
Тенчо Тенев за проверките на партидите зеленчуци внос от Йордания
Пламен Сапунджиев за проблемите пред оранжерийното зеленчукопроизводство
  • Тенчо Тенев за проверките на партидите зеленчуци внос от Йордания
  • Пламен Сапунджиев за проблемите пред оранжерийното зеленчукопроизводство

В някои от проверените домати, внесени от Йордания, е намерен пестицид, който освен в Европейския съюз е забранен и в самата Йордания. Това обяви в ефира на Дарик радио зам.-директорът на новата Агенция по безопасност на храните Тенчо Тенев. При проверка в началото на седмицата агенцията установи тонове йордански зеленчуци на борсата в столичния квартал „Слатина", които са със съдържание на пестициди над нормата. Във вторник консулът на Йордания у нас е уверил представителите на агенцията, че властите там ще стигнат до самия производител и ще го проверят. Тенчо Тенев съобщи, че България е информирала вече Европейската комисия за случая, но подчерта, че не бива всички вносни зеленчуци от Йордания да се слагат под един знаменател, защото има и чисти проби и явно става въпрос за конкретен некоректен производител.

От извършената проверка на 18 партиди зеленчуци внос от Йордания в девет партиди е открито наднормено количество пестициди, от които шест партиди домати, общо 90 тона, две партиди краставици, общо 16 тона, и една партида пипер, общо 2,5 тона. Сто и осем тона зеленчуци са поставени под възбрана, съобщиха от агенцията за безопасност на храните. Пет са фирмите вносители, чиито продукти са оставени под възбрана. Предстои среща между представители на фирмите-вносителки и агенцията за уточняване на предстоящите мерки, които ще бъдат предприети за стоката. Партидите, в които съдържанието на пестициди е в нормата, са освободени за реализация на пазара от фирмите вносители и не представляват опасност за здравето на потребителите.

По-рано пред Дарик Тенчо Тенев също каза, че девет партиди имат наднормено съдържание на пестициди, а в някои има и пестициди, които са забранени в Европейския съюз и няма да бъде разрешено да бъдат пуснати на пазара. Той допълни, че има различни варианти и се водят разговори с вносителите дали ще връщат стоката там, откъдето са я взели, дали ще се унищожава. Има идеи тя да престои десет дни в хладилните складове и да бъдат взети нови проби. Пестицид е откри в домати и той е десет пъти над нормата и е забранен за употреба в Европейския съюз, каза зам.-шефът на агенцията за храните. При разговора с консула на Кралство Йордания е станало ясно, че този пестицид е забранен и там от седем години. Консултът е изненадан как така някой производител го е намерил и го е ползвал, коментира Тенев.

Във вторник е била уведомена и Европейската комисия, изпратена е била нотификация и се очаква отговор. ЕК е длъжна да уведоми всички страни членки, които пък ще си направят своите изследвания на такива зеленчуци, които има в тяхната страна.

„Искаме оттук нататък вносът на зеленчуци от Йордания да бъде контролиран от митниците, да бъдем уведомявани за всяка пратка, ще вземаме проби от нея и едва при излизане на резултатите, които да показват, че зеленчуците са безопасни, ще бъде разрешавано да се реализират на пазара в България", обясни зам. изпълнителният директор на агенцията.

В проверените домати от Йордания имало пестицид забранен дори там
netinfo
На фона на откритите пестициди при вносните зеленчуци родни производители признаха тази седмица, че в тази част от годината на пазара няма български домати. Причината - състоянието на този бранш, който без подпомагане от държавата не може да произвежда оранжерийни зеленчуци.

Български домати на пазара няма, а зеленчукопроизводството в последните 10-15 години бележи спад, очерта тенденцията председателят на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев. Ето и кои са причините, които той посочи пред Дарик: „В този период от годината България може да произвежда оранжерийни зеленчуци. В резултат на поскъпването на енергията в последните години оранжерийното производство започна да намалява като площи и производители. След влизането ни в Европейския съюз ние разчитахме много на справедливо разпределение на помощите от Европейския съюз. Европарите стигат до нас, но в същия размер, в който стигат до всички останали земеделски производители. В нашето производство, което е ресурсоемко, това подпомагане почти не играе роля. Държавата трудно може да се намеси в момента, тъй като програмите за подпомагане на земеделските производители са приети и те траят през целия период, който свършва през 2013 година. Сега работим в посока да се случи нещо по-различно в следващия период. Това е скъпо производство, което се нуждае от подпомагане от държавата. В този вид, в който е сега - почти без подпомагане, то става нерентабилно в един момент и хората се оттеглят от него."