Успешното изпълнение на Дунавската стратегия е сред основните приоритети на България
Успешното изпълнение на Дунавската стратегия е сред основните приоритети на България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Успешното изпълнение на Дунавската стратегия е сред основните приоритети на европейската програма на правителството на България. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на обществен дебат в Плевен „Дунавската стратегия - възможности да градим регионите на Европа”.

Цачева подчерта, че позицията на България винаги е била положителна за задълбочаване на сътрудничеството на страните в ареала на река Дунав. Тя отбеляза отговорностите на страната ни като съкоординатор в изпълнението на Дунавската стратегия в областите култура и туризъм и за сътрудничеството за справяне с проблемите на сигурността и организираната престъпност. Председателят на парламента отбеляза, че в аспекта на следващата финансова рамка на Европейския съюз България е удовлетворена от начина, по който се подчертава важността на макрорегионалните стратегии.

По думите й в новата национална стратегия за регионално развитие на България за периода до 2020 г. развитието на трансграничното сътрудничество присъства като основен приоритет на правителството. Тя подчерта, че то провежда активен диалог в рамките на двустранните и многостранни срещи с държавите в региона и най-вече със съседните на България страни. Добрият пример за това сътрудничество е инициативата на българската страна за пътна карта за развитие на европейски коридор номер 7, за подобряване навигацията, модернизацията на пристанищата и довеждащата инфраструктура.

Евродепутатът Мария Габриел подчерта, че Стратегията засяга страни в Европейския с население 100 милиона души като целта е максимално да се приближи стандарта на живот в тези региони, което е особено важно и за нашите Северозападен и Северен Централен район. Дунавската стратегия създава мостове чрез подобряване на инфраструктура, речното корабоплаване и навигацията, опазването на околната среда.  Евродепутатът подчерта, че с конкретни проекти ще защитим финансов ресурс за Дунавска стратегия в следващия програмен период. Тя акцентира на идеята за създаване на обща туристическа марка, която да промотира река Дунав като атрактивна туристическа дестинация. Според Мария Габриел е важно мястото на младите хора.

В словото си министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отбеляза, че подобряването на свързаността в Дунавския регион ще подобри социално-икономическото му състояние. Тя посочи, че само в област Плевен около 200 млн. лева са инвестициите по ОП „Регионално развитие”, като половината от тях са за инфраструктура. В областта се инвестира в  обновяването на Медицинския университет и Университетската болница, което може да превърне Плевен в център за продължаващо обучение.

България е една от първите страни, изпълняващи Стратегията с пилотен модел за развитие на транснационално сътрудничество, посочи регионалният министър. Това е подписаният Меморандум за сътрудничество с Румъния за подготовка на съвместни проекти за подобряване на корабоплаването и навигацията в съвместния участък на реката между двете държави, уточни тя. Имаме потенциала и волята да реализираме успешно възможностите, които ни дават инициативи, подобни на Дунавската стратегия, каза министър Павлова. Тя определи като успех направеното от България предложение програмата за транснационално сътрудничество Югоизточна Европа да бъде преформирана в транснационална програма „Дунав” - прието от Европейската комисия. По думите й тя ще бъде източник на финансиране на съвместни проекти, от нея ще бъде отделен ресурс и за изпълнение приоритет "Сигурност", за които досега такъв не е имало, каза още Лиляна Павлова.

Участниците във форума бяха приветствани с видеоизказване от Колин Улф - началник на отдел „Европейско транснационално и междурегионално сътрудничество” на Европейската комисия. В работата на дебата участваха представители на местните власти и институции. (БТА)