Стойнев: За устойчив растеж трябва конкурентна икономика
Стойнев: За устойчив растеж трябва конкурентна икономика / снимка: БГНЕС

За да има устойчив икономически растеж, трябва конкурентна икономика и свободна конкуренция. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференция на Софийския форум по конкуренция, която съвпада с 50-годишнината от създаването Конференция на Обединените нации за търговия и развитие.

"През последните години България, е изправена пред икономически и социални трудности. Въпреки това усилията на страната ни са насочени за създаването на силно конкурентен пазар и устойчиво общество с добри възможности на икономиката на България, което да смекчи икономическите шокове и да гарантира стабилен икономически резултат в бъдеще", заяви министърът на икономиката и енергетиката, цитиран от БГНЕС.

Една от политиките, които води министерството, е за намаляване на разходите на фирмите по отношение достъп до финансиране и енергийни ресурси, намаляване на ограничителните лицензионни режими и насърчава антитръстовите правила на пазара, каза министърът. Той изрази убеждението си, че политиката в областта на конкуренцията е една от най-важните за гарантиране на пазарна икономика. Добрата конкурентна среда стимулира иновациите, производителността и конкурентоспособността, подчерта Стойнев.

Той припомни, че една от основните задачи на българското правителство е да се създаде по-добра бизнес среда. През първите шест месеца от мандата на кабинета са премахнати или облекчени повече от сто регулаторни и лицензионни режима, отчете министърът.

Все по-често проблемите за защитата на конкуренцията са свързани с компании, имащи голямо международно присъствие, което налага политиката по отношение на конкуренцията и съответното наше законодателство в тази област да се адаптират към променената среда, за да не се допусне изкривяване на конкуренцията.

В отговор на журналистически въпрос от какво зависи икономическият растеж, министър Стойнев отговори, че най-важният и основен проблем, пред който се изправя българската икономика, е човешкият капитал. Все повече български фирми и предприемачи споделят, че има липса на добре образовани кадри. Това е една дългосрочна политика, чиито основи ние залагаме, каза Стойнев и изтъкна, че правителството налага дуалната система на обучение.