Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти? / Sofia Photo Agency, архив
Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
86382
Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
  • Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
  • Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?
  • Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?

Дефицитите във втория стълб могат да се попълват единствено от вноските на хората.

Това коментира финансовият министър Владислав Горанов за предложените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според тях индивидуалните партиди за втора пенсия отиват в общ пул. По думите на финансовия министър темата със създаването на общ пул опира до това, че не можеш да определиш бъдещи събития и ако определен пенсионер е изчерпал партидата си, то синовете и дъщерите му ще му плащат пенсията.

Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли

Парите ни за втора пенсия ще отиват в обща сметка, от която ще се изплащат пенсиите на хората с изчерпани индивидуални партиди. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от финансовото министерство.

Ресорният министър Владислав Горанов не изключи варианта да избираме дали вноските ни за втора пенсия да са наследствени или да отиват в общата сметка. За това настояват и от бизнеса - да се осигури право на избор на хората какво да става с парите им за допълнително задължително осигуряване.

От частните пенсионни фондове, в които са вноските ни за втора пенсия, поискаха удължаване на срока за обществено обсъждане и предупредиха, че законопроектът крие опасности за хората, които се осигуряват.

Според предложените промени в Кодекса за социално осигуряване индивидуалните партиди отиват в обща сметка, от която ще се изплаща втората пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че елементът на солидарност във втория стълб се свързва с това, че не е ясно колко дълго ще живее пенсионерът и кога индивидуалната му партида ще се изчерпа:

"Може да се окаже в един момент, че средствата по неговата индивидуална партида са изчерпани в рамките на неговия живот като пенсионер. Това повдига определени въпроси, свързани с това откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Той би могъл да се осигури и от създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които обаче са отново за сметка на вноските. Затова дебатът е много съществен тук".

Калфин: Ще има индексация на пенсиите от 1 юли

Според бизнеса обаче трябва да има право на избор.

"За нас е важен принципът за избор на хората - да преценят сами дали ще получат партидата си в определения от тях график или ще се разделят с това свое право срещу правото да получават пожизнена втора пенсия. Тъй като пожизнена първа пенсия те имат от солидарния първи стълб", обясни председателят на АИКБ Васил Велев.

"Вие всички стъпвате на хипотезата, че толкова много пари сте събрали, че когато починете, ще остане нещо и за вашите деца. В същото време, ако някой е събрал пари за 80 години и живее 100, откъде ще му се доплащат? Аз не твърдя, че това е непременно вярното решение. Лъжец е бил онзи, който навремето е въвел двата принципа заедно - трябвало да е или единият, или другият", добави президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

Бившият социален министър Иван Нейков припомни предложение на пенсионните фондове в тази посока:

"Дай Боже всички да живеят 20 години и повече от актюерските разчети. Всеки един от фондовете има задължение да покрие т.нар. надживяване - тези средства за по-продължителното ползване на пенсията да ги покрие със собствени средства".

Председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев каза, че има определени опасности за хората:

"Говори се за отпадане на наследствеността, предложения за прелицензиране на дружества. Говори се за отпадане на индивидуалните партиди, което не е вярно по същество".

От Асоциацията призоваха за удължаване на срока за обществено обсъждане на законопроекта.

"Ако не се промени сега законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер да изчерпа натрупаните средства по неговата партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията", каза още Владислав Горанов.