Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли
Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли / Sofia Photo Agency, архив
Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли
85988
Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли
Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли
  • Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли
  • Вдигат пенсиите с 2.6% от 1 юли

От 1-ви юли пенсиите ще се увеличат с 2.6 процента, вместо с предварително заложените 2.5 процента, съобщи управителят на НОИ Бисер Петков. Минималната пенсия ще се увеличи с 4 лева, а средната пенсия, която е в размер на около 340 лева, ще се вдигне със 7 лева и няколко стотинки. От догодина процентът на актуализация ще влезе като нарастване на тежестта на всяка година осигурителен стаж.

Калфин: Ще има индексация на пенсиите от 1 юли

Как процентът на актуализация на пенсиите ще залегне във формулата за изчисляване на новите пенсии от догодина, обясни социалният министър Ивайло Калфин: „С 2.6 на сто се актуализират и увеличават всички пенсии. Коефициентът за година стаж в момента е 1.1. Всяка година стаж по формулката, с която се определя пенсията, се умножава по 1.1. От следващата година при такава актуализация тези 2.6 процента се добавят към коефициента и става 1.126".

Старите пенсии ще продължат да се индексират както и досега - с натрупване.

„Тези хора, които вече са пенсионирани, те така или иначе всяко следващо увеличение надгражда над вече полученото. Настоящото от 2.6 на сто е на базата не на пенсията, която е получил при пенсиониране човекът, а при пенсията, която получава в момента и последно е актуализирана примерно миналата година", каза Калфин.

Пенсионерите намаляват, разходите за тях растат

Министърът увери, че новото правило няма да доведе до изоставане в размера на старите пенсии спрямо новоотпуснатите.