Продължават дебатите по промените в Кодекса за социално осигуряване
Продължават дебатите по промените в Кодекса за социално осигуряване / снимка: Sofia Photo Agency

Авансовото плащане на осигуровки от самоосигуряващите се и въвеждане на еднакви условия, при които да се придобива право за различните видове обезщетения, са сред промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В понеделник надзорният съвет на НОИ одобри законопроекта за изменение на кодекса, като против гласуваха представителите на синдикатите. С промените се увеличава с три години осигурителният стаж за всички категории на труд от юли догодина, а от януари възрастта за пенсиониране за работещите при по-тежки условия с три години за мъжете и пет години за жените.

Според предложените в законопроекта промени самоосигуряващите се граждани ще могат да правят авансови вноски върху минималния осигурителен доход, който за тях е 420 лева, а при доказване на по-високи доходи с подаването на данъчна декларация те ще довнасят и ще имат право на по-високи обезщетения. Законопроектът предвижда и въвеждане на 12-месечен период, върху който ще се изчислява правото на обезщетения за безработица, майчинство и всички останали видове. Синдикатите отхвърлиха предложените промени и предупредиха, че едностранно одобрен законопроект ще ги изкара на улични протести.

От КНСБ се обявиха твърдо против увеличаването на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране, и припомниха своето предложение за удължаване на преходния срок за ранното пенсиониране до 2014 г. На днешното си заседание тристранният съвет ще разгледа също санкциите за работодатели, които не внасят осигуровки на работниците си, и осъвременяването на пенсиите.