Предсрочното пенсиониране - ползи и възможности
Предсрочното пенсиониране - ползи и възможности / netinfo

Ще могат ли хората да се пенсионират предсрочно и при какви условия - това ще стане ясно по време на заседанието на парламента в сряда, на което ще бъдат приети окончателно поправките в Кодекса за социално осигуряване, свързани със замразяването на условията за пенсиониране и възможността за по-ранно излизане в пенсия.

Според варианта, предложен от БСП, такава възможност трябва да има при недостиг на до 2 години стаж или възраст, като пенсията се намалява с 0.4 процента за всеки предсрочен месец. Този вариант беше отхвърлен от социалната комисия миналата седмица, тъй като депутатите от ДПС гласуваха с „въздържал се”.

Вчера депутатът от БСП Екатерина Заякова обяви, че има нова договорка за предсрочното пенсиониране и тя предвижда хората да имат нужния стаж и да им остава до една година до пенсия. За този период те да имат право на 85 процента от реалния размер на пенсията си. Социалният министър Хасан Адемов и шефът на социалната комисия Корнелия Нинова отрекоха да има такава договорка.

Ден преди да е ясен окончателният вариант, търсим отговор на въпроса каква ще бъде ползата от възможността за предсрочно пенсиониране.

Пред пенсия и без работа

Ани Иванова е на 59 години. Работила е като банков служител и е натрупала стаж от 38 години. От 2 години е без работа, но не може да се пенсионира, тъй като трябва да навърши възрастта от 60 години и 8 месеца, за да изпълни условията. Ако бъде приет вариантът с една година предсрочно пенсиониране и 85 процента от реалния размер на пенсията, Ани ще може да се пенсионира през май догодина и да получава 714 лева, което е 85 процента от новия размер на максималната пенсия.

Ани обяснява, че в периода на криза доста хора в предпенсионна възраст остават без работа. Тези хора не са търсени на пазара на труда и никой не би инвестирал в преквалификацията им, а са извървели достойно трудовия си път. На тях гъвкавата форма на ранно пенсиониране би дала възможност да започнат да вземат пенсията си по-рано и да водят нормален начин на живот, казва жената. Според нея, ако държавата приеме тази промяна за гъвкавото пенсиониране, ще освободи работни места и ще се даде път и на млади хора да намерят работа.

Предсрочното пенсиониране - ползите

Димитър Бранков от БСК коментира възможността за предсрочно пенсиониране като полезна за пазара на труда. Ползите той вижда в две направления. Хората над 50-годишна възраст особено тези без или с ниска квалификация срещат затруднения да си немарят работа и това не е тенденция само у нас, така че едната полза би била за тях. Гъвкавото пенсиониране би отпушило" пазара отдолу" за млади хора, които влизат в него за първо работно място, обяснява Бранков втората полза. 

Според данните на НОИ към края на септември най-масово изплащаната пенсия, включваща основна пенсия и други видове полагаши се пенсии, е между 200 и 250 лева. Ако вземем горната граница и изчислим 85 процента от нея, то при предсрочно пенсиониране човек би получавал 213 лева месечно.

Идея: връщане на точковата система вместо предсрочно пенсиониране

Връщане на точковата система, вместо въвеждане на предсрочното пенсиониране, затова се обяви Николай Николов от КТ Подкрепа, който е бивш управител на НОИ. "Възстановяването на точковата система ще даде тази гъвкавост и ще създаде възможност за предсрочно пенсиониране на хората, които имат много трудов стаж. И колкото повече трудов стаж имат хората, толкова по-рано могат да се пенсионират", коментира той. Николов напомни, че точковата система беше сбор от възрастта и стажа. При необходим брой точки за пенсия сто, един мъж може да събере точките на 60 години при 40 години трудов стаж. "Но имаме сигурен критерий - че колкото повече работиш и повече вноски правиш в бюджета на общественото осигуряване, ще можеш да се пенсионираш по-рано", коментира той. Това пък от своя страна ще доведе до по-ранно пенсиониране на хора, които са направили повече вноски в осигурителния фонд, а това е изискване на всяка пенсионна система.

Синдикални аргументи против предложеното предсрочно пенсиониране

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров се обяви категорично против каквито и да било варианти за предсрочно пенсиониране, тъй като ощетявали правата на работещите хора. Той припомни, че КНСБ не приема и вариант с право на пенсия при недостиг на до 2 години стаж или възраст, който ще бъде разгледан от парламента в сряда. Основната критика на синдиката по това предложение беше, че се намалява пенсията на този, които се пенсионира по-рано и тя ще остане в този си размер до края на живота му. Това не е в полза на човека и от тази гледна точка бяхме против, каза Димитров. "От друга гледна точка считаме, че трябва всички да получат еднаква почивка от ръста на стажа и възрастта и това да бъде поносимо за бюджета на ДОО, а не да пропуснем категории като индустриалните работници например, за които пенсионната възраст и стаж продължават да растат. Ние сме категорично против това и ако има някакъв резерв да се прави нещо в ДОО, то е това, а не да вкарваме две или една година, да ги умножаваме и рецитираме добри ли са или са лоши. Както замразиха възрастта и стажа за трета категория и учителите, на фона на отпадането на възрастта за военните, ние няма как да преглътнем това лесно", каза Димитров. Той предупреди, че ако в сряда няма решение по този въпрос, "ще има сериозни катаклизми".

В сряда Народното събрание ще разгледа промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от догодина се замразяват условията за пенсиониране на третата категория труд, отпада възрастта за пенсия при военнослужещите, въвежда се възможност за предсрочно пенсиониране, а възрастта и стажът за категорийните работници нарастват с 4 месеца.